Midnattsolshalvmaraton

En gang for lenge siden etter at jeg hadde løpt min første mil, Sentrumsløpet, på 50 minutter, fikk jeg lyst til å løpe andre løp, og meldte meg på et motbakkeløp kalt Rett til Værs. Fordi å løpe om kapp i bakker var jo gøy. Klart jeg tenkte på små bakker på et par meter, ikke 4 km på sti opp fjell som er så bratte det er umulig å løpe. Med andre ord det løpet var ikke for meg. Men det var med ei ung orienteringsløper der som løp opp det fjellet ganske raskt. Hun hadde en blogg der hun skrev om løping både bortover og oppover på, for meg, helt syke tider, men hun var av og til morsom, så jeg har fulgt den bloggen siden.

I vår en gang skrev hun at hun skulle løpe Midnight Sun Marathon i Tromsø, som jeg allerede var påmeldt på. Men ikke bare det, siden hun hadde vært skada en stund hadde hun satt seg et, for henne, beskjedent tidsmål på 1:40. Det samme målet som jeg hadde, og som jeg har forsøkt før og feilet, og feilet. Perfekt, da visste jeg hvilken rygg jeg skulle følge. Klart jeg følger henne på Strava også, så jeg kunne se at hun allerede løp lengre og raskere på trening enn meg, så enten var hun for beskjeden, eller jeg for overoptimistisk på egne vegne. Nevnte jeg tidligere feiling.

En gang i mai et sted i Gøteborg


Vel, det var ikke meg. Jeg klarte å komme under 1:40 allerede i mai i Göteborgsvarvet. Faktisk kom jeg helt ned på 1:38:35. Siri hadde også fin fremgang, men planen var fremdeles 1:40. Skulle jeg fremdeles følge henne? Ja, i hvert fall de første 5 kilometerne eller helst til vi er halvveis. Jeg starta sakte i Gøteborg også, men der ble jeg naturlig holdt igjen med bakker og tung løype. I Tromsø skulle det være flatt og lett å åpne for hardt. Nei, bedre å holde seg til planen. Følge en som kan starte rolig og løpe jevnt. 
Okei, skal vi komme til selve løpet.


Startområdet tidligere på dagen

 
Midnattsola var godt gjemt bak skyene. Det var vind og regn. Det var såpass kaldt at jeg valgte langermet og langbukse. Kroppen likte ikke overgangen fra varme Oslo og startet på en forkjølelse. Nesa har vært rennende noen timer, men ser ut til å ha tatt en pause, mens jeg er ute og løper. Med andre ord alt er tilrette for en ny pers.

Jeg stiller meg opp i det som skiltene sier er området for 1:30-1:45. Like før ser jeg en fyr med kamera som ligner på typen til Siri, Hallén. Å ja, Siri! Hvor er Siri? Ingen anelse. Ser henne ikke. For mange mennesker. Ser henne kanskje når vi begynner å løpe, og vi tynnes ut litt.

Eva Marie og Thomas gikk hardt ut fra start Foto: Stian Hallén

Starten går. Jeg ser Eva Marie et stykke foran meg. Hun skal også prøve seg på 1:40. Ser ikke ut som hun har tenkt å gå ut i rolig tempo. Hun der i lilla og rosa sokker er ikke det Siri? Er ikke helt sikker. Trodde hun var kortere. Dumt å henge på feil rygg. Spesielt en som løper for fort. Klokka sier 4:21 tempo. Dette er ingen rolig start, men alle løper vel litt fort i starten før man finner roer ned og finner tempoet sitt. Der står Hallén på fortauet, og hun i lilla setter opp tempoet og poserer for kameraet. Ok, det er Siri, men hvorfor løper hun så fort? Var ikke planen 4:44?


Siri i forgrunnen, mens jeg og Eva Marie er i bakgrunnen Foto: Stian Hallén

Siri roer litt ned. Klokka mi sier 4:32. Eva Marie fortsetter i høyere tempo og glir unna. Har lyst til å henge meg på, men holder meg til Siri. Jeg angrer på at jeg ikke kjørte kortermet. Er allerede gjennomvåt av svette.

Første drikkestasjon. Jeg tar i mot drikke. Siri løper rett forbi. Jeg stanser ikke. Ta tre slurker, og resten på hodet! Nei, dropper hodet. For kaldt for det nå. Klarer å holde meg nær Siri. Tar igjen løpere hele tiden. Muligens maratonløpere. Prøver å løpe utenfor asfalten når det er mulig. 

Hvor ble det av Siri? Ser henne ikke lenger. Løp jeg fra henne? Titter på klokken. Det går fremdeles for fort. Der borte står Hallén. Hvordan har han klart å komme seg helt ut hit?
"Hallo" "Bra rygg!" Ok bra, Siri er rett bak meg. Men hvordan utnytter jeg hennes evne til å løpe jevnt hvis det er jeg som fører?

Neida, har ikke løpt fra Siri. Foto: Stian Hallén


Det kommer en gjeng bakfra både på høyre og venstre side. Får holde linjen min en stund til de er forbi. Siri henger seg heller ikke på den gjengen. En mann med ryggsekk kommer inn fra høyre, og legger seg foran og bremser. Ok, da får jeg løpe forbi deg da.

Neste drikkestasjon tar i mot vann og en banan. Siri springer forbi igjen. Min tur å holde rygg, mens jeg prøver å spise bananen. Går overraskende greit. Mannen med ryggsekk ligger først og bremser. Ferdig med bananen. Løper utenfor asfalten og springer forbi. 

Mange motgående løpere nå. Ikke langt til snupunktet. Der springer mannen med ryggsekk forbi meg igjen, og igjen legger han seg inn foran og bremser ned. Puster jeg veldig tungt eller noe? Løper forbi igjen og øker tempoet litt for å se om jeg blir kvitt han. 

Hei, der er Thomas i motgående. Visste ikke at han var med. Han har blitt veldig rask. Fremdeles litt igjen til vi snur. Der kommer Eva Marie mot meg. Fremdeles litt igjen. Der er snuplassen 180 grader rundt et lite skilt . Ups, nå har jeg løpt fra Siri. Men hun er ikke lenger bak at hun kan være i ryggen ved neste drikkestasjon. Det er også mulig jeg sprekker. På tide å vende blikket fremover, og begynne å jakte på Eva Marie. Det er ikke så stor avstand.


Et eller annet sted der fremme er Eva Marie

Jeg plukker langsom rygg etter rygg. En dame løper opp på siden av meg. Løper ikke forbi. Vi blir springende side om side. Det skaper problem. Vi er i ferd med å ta igjen en ny rygg. Det er ikke mulig å passere på høyre side. Enten må jeg bremse opp og legge meg bak henne, eller så må jeg øke farten å smette foran. Prøver det siste. Beina klarte fint tempoøkningen, men jeg roer ned igjen, da jeg har passert. Kan ikke spurte ennå. Damen springer opp på siden igjen. Vil visst ligge der.

Tar snart igjen Eva Marie. Det gikk raskere enn jeg trodde. Kommer opp på siden av henne. Hun er i godt humør. "Jeg tar ryggen din"
Haha. Burde kanskje ikke ledd. Løper videre. Hva gjør jeg nå?
Vel, vi har jo Thomas. Starter jakten på han.
Damen ved siden av øker farten, og springer fra meg. Jeg titter på klokka. Nei, dette tempoet for holde. Ligger an til sluttid på 1:35. 

Føler meg sterk. Tar igjen folk hele tiden. Det er muligens maratonløpere, men det føles som de står stille når jeg løper forbi. Fem kilometer igjen. Får meg drikke. Tre slurker, og så over hodet. Det føltes faktisk godt. Nå tør jeg øke tempoet. Kan ikke huske nedoverbakker på første halvdel, men det er flere motbakker på tilbakeveien. Merker at pulsen begynner å øke nå. Føler ikke meg så bra.  Føles det verre på mandagsbakkene? Ja, mye verre. Da fortsetter vi i samme tempo.

Siste vannstasjon. To funksjonærer, men bare ett glass. Løperen foran meg vil ha det. Jeg vinker ivrig. Ingen tar hintet om å snu seg å plukke opp et glass til. Løperen foran meg tar glasset. Jeg kan ikke stoppe. Får klare meg uten vann. Mindre enn to kilometer igjen.
Er det Thomas der fremme? Nei, det var det ikke

En mann kommer inn i løypen fra siden. Måtte han gjøre fra seg i hagen? Eller er det en juksemaker som har tatt seg en snarvei? Slår ikke meg uansett. Han prøvde men klarte ikke å henge på. 

Hvor er målet? 270m igjen ifølge klokka *Burde sett mål nå. Det er bare å fortsette å løpe til jeg over linja. Men tempoet er over 4. Skal presse meg under.

Endelig er jeg på oppløpet. I Tromsø kan de virkelig heie.  For et driv roper noen. Tror de mener meg. Ser klokka over mållinjen  1:34:30 - 31 - 32 - 33 Pokker så fort de sekundene går, eller så tregt beina løper. Inne til 1:34:43 Ny pers! 


Målområdet tidligere på dagen
Blir pakket inn varmefolie, og får i meg drikke og en banan, så går jeg og ser på innspurten. Siri så ganske uanstrengt ut der hun løp inn på 1:37:39. Noen minutter senere kommer Eva Marie inn like over 1:40, men fremdeles ny pers. Thomas slo meg med 4 sekunder.
Jeg fulgte vel egentlig planen. Henge på Siri første halvdel, og så løpe i fra på siste. Det var bare litt høyere tempo enn planlagt.

Tusen takk til Siri Vilberg og Stian Hallén for utlån av bilder.

    1) Merket ikke at gpsen ble forvirra på snupunktet (da hadde jeg plutselig tempo på 3:00 ifølge loggen), men det var antagelig over 600 meter igjen siden jeg ifølge klokka løp 21,4 km

Kommentarer