Oslo Maraton 2015 den med bananer


Da var det klart for å løpe halvmaraton for tredje gang i Oslo Maraton. Med tider på 1:39:52 innpakket i ull på Jessheim og 1:40:04,8 i snøvær og motbakker på Beitostølen satte jeg meg opp på samme forventede tid som i fjor. Dvs under 1:40 i pulje 1. Stilte meg opp litt tidlig, så jeg ble stående altfor langt fremme. Plan A var å ligge bak 1:40 ballongen halve løpet, og så forhåpentligvis øke farten. Men jeg så ingen ballong, så da ble det plan B. Holde 1:40 fart selv. Det er litt vanskeligere. Jeg har klokke, men tempo varierer veldig blant bygningene, så jeg må korrigere farten etter hver km. Regner ut at snitt tempo bør ligge på 4:42 per km. Det vil gi 1:39:10, men med ca 10 ca ekstra per drikkestasjon skal det bli riktig.
Endomondo har ikke tro på den planen.

Oppvarming fra SatsElixia var ikke tilpasset at vi stod som sild i tønne.

Startskuddet gikk for eliten, og så var vi i gang så fort vi krysset startstreken. Det var veldig mange spisse albuer og mye hastverk i pulja. Flere hadde ikke en gang tid til å løpe rundt meg, og prøvde å komme gjennom meg. Første km gikk unna på 4:27. Litt for fort. Prøvde å roe ned, men klokka viste 4:23 etter to km. Etter ca 2,5 km ble jeg tatt igjen av en ballong og et stort følge. Den stod det 1:30 på. Jeg startet altfor langt fremme. Etter tre kilometer har tempoet senket seg til 4:38. Fremdeles litt for fort, men jeg nærmert meg. Øker igjen på neste km uten at jeg følte at jeg hadde det. Femte km er endelig på riktig spor 4:42. På første drikkestasjon får jeg  i meg vann, sportsdrikk og en banan, mens jeg ser enda flere løpere fly forbi.

Drikkestasjonen drar ned tempoet, men på syvende er jeg nede på 4:42 igjen. Ved Aker Brygge er det enkelt å holde farten for der stod Lise-Marit og heia. Ellers hørte jeg navnet mitt flere ganger, men kjente ikke igjen ansiktene. 

Tilbake ved Rådhusplassen hører jeg speakeren fortelle om eliten de har visst passert 10 km, så jeg ligger ca 3 km bak. Det begynner å bli luftig rundt meg. Et gap mellom meg og klyngen foran.

Når jeg runder festningen får jeg endelig sett bakover. Er fremdeles noen løpere bak meg. Ser ingen ballong. Klokka hopper opp på 4:50
Jaja, snittet ligger fremdeles godt under 4:40, så jeg stresser ikke.

Neste drikkestasjon stasjon får jeg vann, sportsdrikk og et glass til med vann. Det siste tar jeg på hodet. Begynner å bli varmt.

Møter løpere på vei tilbake til sentrum. Maratonløpere og en 5:00 ballong. Det virker ikke fristende. Kommer stadig løpere forbi meg. Passerer et skilt som sier 14 km på halvmaraton. Det skulle nok stått i den andre retningen. Jeg er ikke halvveis ennå. Snart skal jeg øke farten. Tror jeg har kontroll.

På drikkestasjonen får jeg et svært glass med Red Bull, sportsdrikk og vann. Kan ikke ta i mot bananen fordi jeg har ikke flere hender. Klokka sier jeg brukte for mye tid på den stasjonen. Ok, nå er jeg over halvveis på tide å sette opp farten. Begynner umiddelbart å ta igjen folk. Akkurat som i fjor blir det trangt når de slitne sakner bakover og resten begynner å øke farten på det smaleste partiet. Men i år tilhører jeg den siste gruppa. I alle fall føles det sånn. Klokka sier derimot at det ikke går så fort. I alle fall ikke så fort som jeg hadde ønsket.

Men jeg løper opp broen raskere enn jeg har gjort før, og presser meg oppover Tøyen. Antagelig litt for hardt for jeg får problemer med å svelge ned drikken. Et glass vann over hodet. Starter å løpe igjen mens jeg prøver å få i meg en banan. Den går ikke ned og beina går sakte mens jeg prøver. Vekk med bananen, jeg trenger den ikke. Prøver å få opp farten i nedoverbakken. Kommer meg opp på fortauet og inn skyggen. Det er veldig varmt. Møter en ballong på vei rundt Tøyen. Den står det 1:45 på. Altså kan ikke 1:40 ballongen være langt bak meg. Den skal ikke få ta meg igjen nå!

Jeg nærmer meg siste drikkestasjon og klokka forteller meg at det blir vanskelig å komme inn under 1:40, selv om ballongen ikke har passert meg ennå. Ifjor løp den forbi på drikkestasjonen. Jeg plukker meg ut en rygg og bestemmer meg for å ta den igjen før mål. Skal bare stanse og drikke litt først. Føles litt synd og stanse når jeg har så godt driv, men jeg er varm, og jeg rett før stasjon ligger en nede og får førstehjelp. Best å ta litt vann.

Nøyer meg med et glass, og drikker det fort. Fremdeles ingen ballong. Begynner å løpe igjen. Hvor ble det av den rosa shortsen? Hm, var det litt for ambisøst. Svinger inn på Karl Johan. Der er hun på toppen av bakken. Jo, det kan jeg klare. Tar henne igjen på toppen av stortingsbakken . Nedover  kunne de godt ha asfaltert litt. Men jeg holder meg på beina. Glemte at det var en liten motbakke til, men greier den også. Unngår å løpe i noen flere. Hører folk rope navnet mitt, men får ikke med meg hvem. Ungår fotografen som sitter midt i oppløpet. Er i mål. Hører speakeren si 1:37, før han begynner å forklare at det gjelder pulje 2. Min tid ble 1:42:08. Jeg ble i alle fall ikke tatt igjen av 1:40 ballongen, men det var kanskje ingen i pulje 1 i år.


Disse stravagrafene sier lite om hvordan det føles underveis, men stemmer bra med hvordan beina føles dagen derpå. Til venstre er mandagsbakker, i midten onsdagsintervaller og til høyre årets Oslo Maraton
Goodiebagen etter løpet var bra.

Medaljen var fin.
Og det var fint vær.
Kommentarer