Fra Halden til Fredrikstad del 2

Fredrikstad var paddeflatt i fjor. Bortsett fra en liten hump rett før mål. I år har de gått tilbake til sentrum. Altså en helt annen løype, som jeg ikke har løpt før. Men sentrum er vel ganske flatt, og jeg skal bare løpe 8 små sekunder raskere. Alternativt bare komme under 20:07.

Jeg er tidlig ute så jeg rekker å løpe gjennom løypa før start. Noterer meg hvor det går opp og hvor det går nedover. Merker også at beina er tunge. Vil de løpe fort i dag?

Jeg vet det er mange flere raske i Fredrikstad, og i motsetning til Halden så er det startmatte. Dvs det er nettotid, så jeg stiller meg litt bak. Ser en Vidar-rygg jeg kjenner igjen fra i fjor. Fulgte henne de første kilometerne i fjor. Det var suksess. 

Pang! "Heia Treningscamp", ropte noen. Får raskt kontakt med Vidar-ryggen, men føler dette går for langsomt. Løper forbi. Jager videre langs vannet. Løper forbi Gjelleråsen if. Det var kanskje litt tidlig. Første lille motbakke opp fra elva. Den går fint. Ligger bak en stor klynge. Titter på klokken 4:09 per km. Oi, det var ikke meningen å hvile nå. Øker farten. Passerer klyngen. Er det en Northern Runners trøye jeg skimter der fremme? Ja, samme fyr som i går. Ikke bli overivrig. Ta meter for meter. Nå går det slakt nedover. Øk farten. 


Halvveis Foto: Magnus Mathisen
Jeg kommer opp på siden av en grå mann som ikke vil bli forbiløpt. Han svarer på farten min, men klarer ikke å komme foran. Nå kommer en venstre sving. Jeg har innersvingen. Plutselig kaster han seg inn i svingen foran meg, slik at jeg blir nødt til å bremse opp. Argh, jeg hater at folk gjør det der.

Grr, jeg akselererer. Kommer meg forbi han. Tar opp jakten på Northern Runners igjen. Er like bak nå. Svinger inn til høyre. Møter løpere på vei tilbake mot mål. Nei, der kommer han grå igjen. Han vil ikke gi seg. Prøver å komme forbi meg på innern, men der er det ikke plass. Jeg kommer opp på siden av Northen Runners og på den andre siden av han kommer den grå. Plutselig sprinter Northern Runners fremover til han er på siden av en jente. Han ville heller ikke å bli forbiløpt, eller så ville han bare ha penere selskap. Men det varer ikke lenge før vi har kontakt igjen. Den grå øker farten. Jeg vil ikke starte spurten ennå. Ikke mens det går oppover. Det er langt til mål. Den grå øker avstanden.


Jeg klarer ikke å vente. Øker farten. Jeg hører Northern Runners hive etter pusten, han blir ikke med på fartsøkningen. Nærmer meg svingen inn mot gågaten. Ikke prøv å kutte hjørnet. Husk sperringene du så på oppvarmingen. Sikter inn mot midten, passerer en med gul trøye. Den grå er fremdeles foran meg. Gågata i Fredrikstad er lang. Får ikke nok oksygen ned i lungene, men jeg nærmer meg. Løper forbi en som har begynt å gå, hun starter å løpe igjen. Skal ikke forbi meg. Enda litt nærmere den grå. "Heia Claus" Modern rakk frem. Der er mål. Kommer ikke forbi den grå. Stopper klokka, tar i mot medaljen, og legger meg ned.

Ved mål Foto: Magnus Mathisen


Etter mål. Foto: Magnus Mathisen
Etter hvert får jeg pulsen ned, og kan konstaterer at jeg har klart målet. 20:00 står det på tavla, men det er brutto. Nettotiden ble 19:52. Den grå fikk 19:55. Etterpå ser jeg på halvmaraton der vinneren (og mange andre) løper hele løpet med høyere fart enn jeg hadde på fem kilometeren.Flere campere sprang halvmaraton i Fredrikstad. Her er Anne og Peer.


Kommentarer