Fra Holmestrand til Fredrikstad

Da var endelig tiden kommet for å løpe løp igjen. Holmestrand var først løp i år. Jeg er ikke så glad i den løypa. Litt for mye opp og ned. Men beina trenger en et løp for våkne. Målet er å komme under 20 på 5 km i Fredrikstad.  Det klarte jeg ikke i fjor, men da var det årets første løp. Holmestrand kom en uke senere. Der ble det 20:20. Det raskeste jeg har løpt der.

Ikke så mye dytting i feltet i år, kanskje det hjalp at funksjonæren hadde pistol.

Jeg plasserte meg langt fremme i feltet mellom en kar fra Vidar SK og damene fra Team Bacon.  Vi står ikke så tett som i fjor. Ingen som presser seg frem. Kanskje det skyldes damen med pistol der foran. Starten var helt lydløs. Plutselig starte vi bare å løpe. Virker som plasseringen var grei. Ingen slalåm på meg, og ingen som vil forbi heller. Klokka beregner sluttiden til 19:50. Det kommer ikke til å vare. Kommer meg opp første bakken. Hører mye hikst og gisp. Er du så sliten etter 500 meter blir 5 km langt. Kommer på et parti hvor asfalten er borte. Det har tydeligvis regnet mye for bakken har en svampete konsistens. Blir ikke våt,men føles som man skal synke langt ned. Heldigvis bare et kort stykke før vi er på asfalt igjen. Sikkert verre for slitne maratonbein som skal over det der åtte ganger. 20:04 spår klokka. Jaja, det var som forventet. Det går oppover nå. Bratt oppoverbakke. Nei, ikke bratt, men oppover, og over en lang strekning, Det er varmt. Hvorfor drakk jeg ikke mer før løpet. Er det Thomas Stordalen som går der fremme? Ser ut som han. Løper nedover igjen. Ingen hvileskjær her som i fjor!  Ligger i ingenmannsland. Ingen som heier på meg.  Der kommer en opp på siden. 19:54 spår klokka. Drikkestasjon nærmer seg. Skal jeg ha vann? Ja!.  Signaliser. Hun ser meg. Ikke stopp! Ikke brems! Får med meg koppen. Hiver litt i munnen, resten går over hodet.  Bommet på søppelsekken. Tror ikke jeg tapte noe tid på det. Han på siden forsvant bak meg.  Så svinger vi opp igjen. Skal vi ikke rundt grusbanen i år? På asfalt rundt den bygningen der istedenfor. 19:58 spå klokka. Tiden går oppover igjen. ikke vær fornøyde med å ha tatt igjen denne gjengen. Press på! Siste nedoverbakke. Ikke brems opp. Rull nedover. Ruller forbi alle. Bra! Svinger utover havet. Dette skulle bare være en gjennomkjøring. Skal jeg spare litt til i morgen? Nei, press på!  Løper mot båthavna. Det er ikke langt igjen. Tar igjen mange nå. De har ikke flyttet mållinja? Åh, løper alle 10 km? Bare jeg som skal inn til mål. Får medalje, går forbi Kristine, og legger meg ned for å få igjen pusten. Tror jeg kom meg under 20. På mobilen er det en sms fra topptid. 19:43, ny pers Holmestrand? Hva skal jeg gjøre i Fredrikstad da?Fredrikstad er flatere, men det er ingen drikkestasjon på 2,5 km. Det ble en kort oppvarming bort til startnummerutdelingen, stelle seg i dokøen, og så var det tid for å stille seg opp til start. Så ingen pistol, men her smalt det. Plassert meg greit i feltet i dag også, eller så har  jeg åpnet litt for hardt. Klokka spår 18:32. Ok, det ER alt for fort, men ikke brems. Det kan være unøyaktig pga bygningene. Den bakken har vi ikke løpt tidligere. Liten bakke da.

Denne bakken har vi ikke løpt tidligere år.


Klokka spår 19:02. Dette går for fort. Jeg tar igjen løpere. Burde jeg roe ned å legge meg i rygg på på dama fra Ryggejoggen? Nei, jeg peser forbi, og tar opp jakten på neste rygg. Kunne passet med en drikkestasjon rundt her. En fyr stopper for å spy. Så ille har jeg det ikke, men jeg skulle jeg stanset og fått igjen pusten.  Her kommer Ryggejoggdama igjen. Nei det er ei fra torshov sport runners. Jeg kan ikke henge på. Føler meg egentlig helt ferdig., og det er tre kilometer igjen. Det går snart nedover. Da kan jeg "hvile". Det vil måtte gå oppover igjen til slutt, men den tid den sorg. Tar igjen enda en løper. En herremann i blått. Hvor skal vi nå? Det er ikke noen fordel å ha løpt løpet tidligere når de legger om løypa. Der blir jeg forbiløpt av en herremann i blått. Ikke samme fyr. Foreløpig har ikke de jeg har passert kommet forbi igjen. Det er alltids noe. Snu punkt. begynner å bli langt frem til de foran. De er mye nærmere bak meg. Ryggejoggdama er noen meter bak meg. For prøve å holde henne bak meg. Det kommer flere forbi meg. Der en som stanser og går. Kan jeg også gjøre det? Nei, jeg skal fullføre. Løper over humpete grusplass. Unngår å snuble. Klokka spår 19:50 Det er under en kilometer igjen. Må klare å holde helt inn. Noen peser bak på høyre side. Vil ikke ha flere forbi nå. Den fotgjengeren der kommer til å nå svingen samtidig med oss. Skal han rett frem, eller skal han svinge mot oss? Er han klar over at han går i løypa og at det kommer løpere i full fart mot han?     Han titter opp og svinger. Yttersving. Han er bred, stor yttersving. Høres ut som han bak unngikk kollisjon også. Nærmer oss gågata, Husk sperringene. Ikke kutt svingen. Sikt mot midten. Nå er det bare en lang rett strekning mot mål. Der kommer neste mann eller jentunge. Hvor kom hun fra? De får ikke melkesyre i den alderen. Eller kanskje gjør de det? Jeg løper forbi igjen. Siklet renner, og der står Heming og fotograferer. Ikke snuble i renna. Krysser mållinja. Venter på å få medaljen. Blir root når 3km og 5km kommer samtidig og skal ha forskjellige medaljer. Stopper klokka, og legge meg ned, og venter på at pusten skal komme til mål. Ligger tydeligvis så lenge at noen blir bekymret og spør om jeg trenger hjelp. Må bare få igjen pusten. Klokka sier at jeg var treger enn i Holmestrand, men det tok tid før jeg stoppet. Topptid sier 19:27. Den persen tror jeg får leve lenge.


Dersom du har lyst til å trene opp toleransen for å løpe med melkesyra i beina og altfor lite oksygen i lungene er det bare å bli med på bakkeintervaller fra Bakkekroa på Smestad i morgen, mandag, kl 20:00 som vanlig.Det er vel ingen tvil hvem som har finest medaljeKommentarer