Bare en femmer i Holmestrand

"Hva skal du løpe i Holmestrand? Halv? Hel?" "Bare fem". Når man har løpt halvmaraton virker ikke 5km så farlig. Et kjapt lite løp man er fort ferdig med. Med mindre man skal løpe fort. Når jeg løper fort synes jeg en runde i parken er gøy. To runder er litt langt. Tre runder er hat. 5km er ca 11 runder. Tenker jeg på den måten lurer jeg på hvorfor jeg meldte meg på. Bedre å tenke "bare fem".

Holmestrand løpte jeg første gang i fjor. Da var det iskaldt, og løypa var overraskende full av små motbakker. Paddeflat påstod de. Det var kjølig i år også. Men ikke verre enn at jeg valgte kortbukse og t-skjorte. Akkurat samme løypa. De kalte den flat i år også. I fjor stilte jeg meg beskjedent langt bak, og måtte løpe slalåm mellom turgåerene. I år stilte jeg meg i andre rekke. Men når båndet ble tatt vekk og vi slapp inn i løypa ble jeg pressa bakover.


Pang. Da er vi i gang. Eller så snart jeg har passert matta. Folk har tenkt å gå i år også. Slalåm. Titte på klokken 4:50 for sakte.  Ok der er en som løper fort. Følg den ryggen. Hun var litt kjappere opp den første bakken, men jeg ser ryggen fortsatt. Fortere få kontakt. Løper fremdeles forbi mange. Opp en liten høyde til. Der har jeg kontakt. Første km 4:20. For sakte. Løper forbi i nedoverbakken og finner en ny rygg å jage. Nå går det slakt oppover og jeg kan se eliten langt der fremme. "Kom igjen! Beveg armene mer." Han ropte ikke til meg men jeg tar det til meg mens jeg passerer eleven hans. 2.km 4:10. Bedre, men jeg kan mer. Nå kommer gresspartiet. Ikke snuble.
Kjører på i nedoverbakken. Tar igjen neste rygg på innern. Forbi vannstasjonen. Er det noen som stopper for å drikke på 5 km? Hadde vært godt, men ikke i dag. 3. km 4:05

Siste bakke. Føles som jeg nesten stanser. Det føler nok han bak også for han kommer opp på siden. Men bakken er ikke så lang, så han må legge seg bak igjen. Tar igjen enda en rundt grusbanen. Bratt nedoverbakke. Der kommer det en bakfra. Men så blir det slakere. Da er jeg raskere og løper forbi igjen. Svinger ut mot havet. 4. km 4:05 Klarer jeg å øke farten? Kjenner igjen ryggen foran meg. Gjelleråsen IF. Løp forbi han i Fredrikstad i fjor. Skal jeg legge meg bak og prøve å spurte forbi på slutten. Nei, løper forbi nå. Kjenner det begynner å bli tungt. Men det er en rygg til foran meg. Rundt nest siste sving. Inn mot sentrum. Vet det ikke er langt igjen. Bare rundt svingen så er det oppløpet. Klarer jeg å ta igjen jenta foran meg? Der begynner hun å spurte. Da begynner jeg også. Kommer ingen bakfra. Jeg nærmer meg. Men det er litt for langt. Men jeg slo henne på nettotid.

Får en svær medalje og legger meg ned for å puste. Tiden ble 20:25. 32 sekunder raskere enn i fjor.
I Holmestrand er det flatt sier de.
Premiene ble delt ut før de siste var kommet i mål.Kommentarer