Belter til besvær

Sommer betyr varmere vær og kanskje også lengre løpeturer, og da trenger du på et tidspunkt noe å drikke. Drikkebelter er ikke bare en nødvendighet, men det er også en egen vitenskap. Det fins utallige varianter, og jeg har prøvd flere av de på jakt etter en som passer min kropp, mitt behov og som holder. Jeg har ikke gitt terningkast, men lister opp pluss og minus - så kan du selv vurdere hvilke egenskaper du vil legge mest og minst vekt på.

Mitt gamleste først; Asics med 1 flaske på ryggen, ca 6 dl
Store lommer på hver side, fin "lås" til flasken 

Enkel lås, kan lett etterstrammes 

Pluss
Grei å drikke av
Grei pris
God kapastitet både mengde drikke og store lommer
Lett å ta på belte og lett å stramme/løsne på
Lett å håndtere under løpeturen

Minus:
Slår mot ryggsøylen hvis den er full
Kan ikke ha med ulik type drikke
Ikke elastisk belte - kan gnage litt pga harde beltespenner

Selv om plusslista er lang er spesielt den første minusen så stor at jeg lenge har prøvd å erstatte denne med nye og bedre alternativ. 

Stians eldgamle Nike med 5 små flasker
5 små flasker og en lomme, alt kan tas av belte og flyttes rundt

Glidelås på liten lomme foran på borrelåsenPluss
Fleksibelt system - du kan velge fra 1-5 flasker, lomme kan også fjernes eller flyttes 
Elastisk og borrelås

Minus:
For mange flasker
For lite i hver - flaska er tom før du få begynt å drikke
Beltet er tungt


Dette er for tungt og for mye styr!


Dernest drikkebeltet jeg har lånt av Stian som mange andre løpere har; Nathan med 3 flasker på ca 3 dl hver 
God baklomme med nøkkelfeste

Borrelås foran, og en av tre flasker

Pluss:
Tre flasker betyr mer fleksibilitet i drikkemenyen
Elastisk belte med borrelås som er lett å stramme og som ikke sklir ut
Fin lomme midt på ryggen med god kapasitet 
God og sikker nøkkeloppbevaring 
Beltet veier lite

Minus:
Tre flasker som skal både vaskes og som kan komme på avveie...
Blir våt på ryggen, får ikke lukket de skikkelig
Kommer borti en av flaskene med albuen 
Kan være knotete å få på plass igjen mens du løper
Nathan er ganske dyre - 4-500 kr for dette tror jeg 

Ikke fornøyd pga spruting på ryggen og irritasjon ved løping ved at albuen slår i en av flaskene

Jeg har også brukt Stians gamle perfekta drikkebelte, med 3-4 små flasker. 
Syns flaskene er for små og mange - men har egentlig ingenting annet å utsette på det, men bruker det ikke.

Nathan med 1 flaske på ca 6 dl


Pluss:
God kapasitet
Ganske lett å stramme og etterstramme
Skråstilt flaske gjør at den ikke slår på ryggsøylen
Fin lomme på ryggen med god kapasitet 
God og sikker nøkkeloppbevaring og ID greie

Minus:
Tung hvis den er full - ligger ikke stabilt nok
Ikke elastisk belte - kan gnage litt pga harde beltespenner og beltetype
Beltet sklir ut, må etterstrammes ofte 
Kan være litt vanskelig å få på plass flasken igjen under løping

Denne er ikke stort bedre enn Asics, men pga anerkjent merke og stivere pris hadde jeg høyere forventninger. Flopp
Til sist den aller nyeste, kjøpt i Edinburgh for to uker siden. Camelbak med to flasker på ca 3,3 dl hver
Elastisk belte som er lett å få til å sitte godt, plass for gels

Stor baklomme, gode flasker
Lett å ta ut og sette på plass

Pluss:
To halvstore flasker
Elastisk belte med borrelås som er lett å stramme og som ikke sklir ut
Bra vektfordeling
Veldig gode flasker å drikke fra
Lett å sette flasker på plass igjen under løping
God kapasitet og gir rom for 1 med vann og 1 med energidrikke
Har plass for gels/barer
Belte og flasker veier lite

Minus:
Funker dårlig å bare fylle den ene og la den andre være hjemme, må heller ha to halvfulle med på halvlange turer
Prisen på denne var 30-35 pund, trolig 4-500 i butikker her

Den siste er min klare favoritt, men den er ganske ny og jeg har kanskje ikke funnet alle svakhetene ennå. Foreløpig ser jeg i alle fall ingen grunn til å prøve videre:-)


Når det kommer til sånne flasker som du trer på hånda på den ene eller andre måten - det har jeg null troa på med mindre jeg skal løpe 3-5 km i 40 varmegrader.

Gidder ikke å løpe med flaske i hånda i to timer. Men, smaken er som baken;-)Håper dette var til hjelp for dere andre som leter etter ultimate drikkeløsninger på tur!Kommentarer

 1. Takk for info om ulike drikkebelter Siri. Interessant å se at du ikke har beskrevet noen av de 4 som jeg er den stolte eier av. Hvis jeg får ånden over meg i løpet av helgen kan jeg prøve å skrive noen kommentarer om de beltene jeg har liggende i kjelleren. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha Peer, at det fis langt flere drikkegreier enn disse fire er jeg ikke overrasket over - dette var ment som en liten guide over i alle fall fire ulike typer, tre merker.

   Det viktigste er å finne ut hva man syns er viktig. Som:
   * En stor eller flere små flasker
   * Elastisk eller uelastisk bånd
   * Beltelås med klips eller borrelås
   * Lommer, store eller små - glidelåser og andre snurrepipperier:-)

   Slett
 2. Jeg har en eldre versjon av Nathan Trail Mix, belte m/to flasker, og jeg er strålende fornøyd. Et belte som sitter skikkelig på plass og er behagelig. Jeg har ikke hatt noe problemer med å ta ut eller sette flaskene på plass.

  For de som løper lange turer blir det nok for lite væske dessverre.


  http://www.oslosportslager.no/produkt/trail-mix-drikkebelte-unisex-28682.aspx

  SvarSlett
  Svar
  1. Beltet er bra det, syns også det sitter godt. Men sliter altså med at jeg ikke får flaskene til å holde væsken unna ryggen min - det er mitt største ankepunkt. Godt mulig det er meg som er det største problemet:-)

   På lengre turer i svært varmt vær, bør en vel ha drikkesekk.

   Slett
  2. Hei Siri!

   Nå har jeg også fått problemer med at flaskene lekker. :(
   Og kom inn på innlegget ditt igjen siden jeg undersøker hvilket drikkebelte jeg skal teste. Eneste jeg har bestemt meg for er å teste et belte med en større flaske på tvers. Men tror ikke jeg bruker riktig ord når jeg googler for jeg får veldig lite treff. Vet du om noen sider som sammenligner drikkebelter?

   Slett
 3. Da skal jeg følge opp med noen kommentarer her om mine belter. Jeg får ikke lagt inn bilder i kommentarene, men jeg legger ved linker til bilder. Jeg oppdaget at det ene beltet jeg har er det samme som ditt Siri og det er Natan beltet med en skråstilt flaske. Mine erfaringer med det beltet er omtrent som dine. Med andre ord har det beltet stort sett blitt liggende ubrukt i kjelleren. Trøsten er at det ble kjøpt rimelig på salg i Sverige. Her kommer omtale av de andre beltene jeg har.

  Maxim drikkebelte

  Jeg har en eldre utgave av denne.

  http://www.gmax.no/produkt/100657%28BC_1%29/maxim-drikkebelte-for-1-flaske/

  Fant ikke noe bilde til det jeg har. Det kan virke som om flasken er litt skråstilt på den nye modellen. Det er den ikke på min. Vel, fordelen med dette beltet er at det meget rimelig og har lomme med ok størrelse. Ulempen er at den ikke ligger stabilt og blir liggende å slå, noe som er litt irriterende. Det er heller ikke pratkisk med større flasker enn 0,6 flasker da disse gnager i ryggen.

  Norheim Mjød Drikkebelte

  Dette kjøpte jeg i vinter.

  http://www.gmax.no/produkt/725632%28BC_7%29/norheim-mj%C3%B8d-drikkebelte/

  Det ble umiddelbart en favoritt. Fordelen med dette er at det er rimelig. Det ligger stabilt og slår ikke frem og tilbake mot ryggen. Det er også mulig å bruke det med flasker på 0,8 selv om det da blir litt tungt. Største ulempen med beltet er at lommen er litt liten. Jeg får akkurat plass til en telefon oppi der, men de som har en litt større telefon enn min forhistoriske modell vil slite med å få den med.

  Lowe Alpine Dobbel dipper

  Her er et annet belte som jeg kjøpte på salg i Kongsberg i fjor.

  http://www.klatresiden.no/store/index.php?act=viewProd&productId=2820

  Dette er litt annerledes enn de andre i og med at det er plass til 2 flasker på 0,6. Det er også god plass i lommer til å ta med seg forskjellige ting. Det er også stabilt å løpe med når en får festet det skikkelig. Ulempen med beltet er først og fremst at det blir tungt om en bunkrer opp med to fulle drikkeflasker. Jeg bruker dette beltet mest til turer i skog og mark. Har også brukt det litt på skiturer. Nå som det blir sommer og varmt blir nok dette beltet brukt litt mer.

  Perfekta drikkebelte

  Når jeg meldte meg inn i kondis fikk jeg et perfekta drikkebelte. Tror det var dette eller eventuelt en eldre modell

  http://perfekta.nu/bilder/stora/modeld.jpg

  Det ble vel brukt en gang og deretter havnet det i kjelleren der det ligg godt ennå. Et håpløst belte. Flaskene ligger og slår mot kroppen, de er vanskelige å drikke fra og det er ingen lommer på beltet.

  Dette var noen synspunkter fra sidelinjen fra fjerncamper Andersen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Omfattende og detaljert Peer, synd det ikke går an å legge bilder på kommentarene. Du må nok bare starte fjerncampblogg!

   Slett
 4. Jeg har et Maxim-belte med hele fem små flasker (1,7 dl), og synes det er fint å ha væsken fordelt utover. Får litt gnagsår av beltet på veldig lange turer, men det er ikke ubehagelig å løpe med. Men! Størrelse Small går bare så vidt rundt midjen min, og jeg er ikke en stor kvinne – burde ha prøvd det i butikken først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det e som jeg sier Lea; som vanlig menneske er jeg ikke særlig stor, men i løpeverden er jeg en skikkelig kjempe:-) Asics trøyene som var i Oslo Maraton var for trange i medium. Utrolig bra for selvtilliten!

   Slett
 5. Å jeg som trodde jeg eide alle drikkebelter i verden også har jeg ingen av disse -). Har et ganske stort fra Norrøna, 3 fra Maxim, xxl sitt, det gamle perfekta, et fra Nike (som er årsaken til at jeg måtte kjøpe det billige fra xxl, belte sprer flasker rundt i skogen de eneste som passer er de som kom og de har jeg rotet bort), og det som jeg liker best akkurat nå - det Asicsbelte de hadde til salgs under fjorårets OM. Det har 4 flasker, men 2 kan du hekte av. Passer meg utmerket for det er sjelden jeg løper så langt at jeg trenger 4. (Minus? Jeg har bitt hull i 2 flasketuter.) Det har også en lomme akkurat passe stor til kamera/telefon + et kort (ifall man trenger kroneis.)

  Liker best beltene med små flasker, men kjente det var lenge siden jeg hadde kjøpt nytt når jeg så det siste fra Edinburgh.
  Å løpe uten belte kommer ikke på tale.

  SvarSlett
  Svar
  1. For meg blir mer enn to flasker bare tull - føler jeg har testa såpass mange drikkegreier nå at jeg kan si det ganske bastant! Men dette er jo høyst personlig preferanse:-)

   Syns forresten drikkebeltene har blitt vesentlig bedre, med stadig nye og smarte små løsninger her og der. Verden går faktisk fremover, så jeg vi selvsagt anbefale å teste ut et elastisk med to flasker - og et fins mange ulike merker. Veldig mange løpere er fornøyd med nathan. Jeg trekker heller frem Camelbak ;-)

   Slett

Legg inn en kommentar