veien til maraton - 1km intervaller

Det er mars og det er vår. Likevel tar det noe tid før all is og snø slipper taket. Jeg fikk en flott langtur ute i sola på søndag, men merket jeg var rimelig støl i overkroppen i etterkant. Jeg har nok vært rimelig anspent der jeg løp over smeltende is. Greide heller ikke holde meg på beina hele turen, og det ble litt skrubbsår.

Da er det godt å kunne krype inn på Bislett en mandagskveld. Vi hadde kanskje ikke frontet muligheten godt nok på facebook på forhånd, for kl 20 så jeg ingen. Jeg startet dermed på første intervalldrag alene, men heldigvis kom Trygve etterhvert.

Det ble som forrige gang, doble runder (1092 meter). Jeg har god tro på at 1km intervaller kan være en god fartsøkt i maratonoppladning, noe som passer bra ettersom både jeg og Trygve trener til maraton nå til våren. 

Jeg hadde på forhånd tenkt at jeg skulle oppjustere fra 5 til 6 intervaller, men hadde vel ikke helt overtalt meg selv ved start. Da var det godt at Trygve kom underveis. Han hadde to intervaller igjen da jeg hadde fullført fem. Jeg fikk dermed presset ut en sjette intervall. I mellom hadde jeg 90 sekunder pause (Trygve - som løper vesentlig fortere fikk som fortjent litt lenger pause).

Både Trygve og jeg var fornøyd med rundetidene. Jeg opplever at det ikke er så stor forskjell fra rundetidene sammenlignet med enkle runder. Betyr dette at jeg ikek presser meg hardt nok på de korte intervallene, eller er det ikke mer fart i denne kroppen?

 Er det andre som har gode tips til maratonspesifikke intervalløkter/kvalitetsøkter?


Neste mandag blir årets første mandag hvor jeg ikke kommer meg på Bislett. Regner imidlertid med at det er flere andre som tar ansvar for økten - følg med på facebook sidene våre for mer informasjon.

Kommentarer

 1. Hei,
  Mange maratonløpere (mosjonister) gjør en av følgende to feil: 1) De løper intervallene for fort (og kort), eller 2) de løper ikke raske økter i det hele tatt. For maraton er det mye viktigere med høy anaerob terskel enn høy VO2maks. Intervallene bør det derfor være en viss lengde på, og de bør ikke løpes for raskt! Selv kjører jeg ofte 5 x 8 min i en fart på 6-7 sek/km raskere enn planlagt maratonfart, med 2 min pause mellom dragene.

  Hilsen Øistein

  SvarSlett
 2. Takk for tips, Øistein! Ja, jeg må innrømme at tempoet høres ganske lavt ut for intervaller (men kanskje fordi maratontiden min er litt høy). Men verdt å prøve ut. Hvor ofte trener du slike økter? Har du andre kjappere/kortere intervaller i tillegg ?

  SvarSlett
 3. 3-4 mnd før maraton har jeg gjerne litt kjappere intervaller (f eks 1000 metere i 5k fart) for å få litt fartstrening før treningen blir mer maratonspesifikk. 2-3 mnd før maraton øker jeg lengden på intervallene og går ned på farten, og har kortere joggepauser mellom dragene. Kjører 1 slik økt i uka, i tillegg til en tempoøkt i maratonfart (14-16 km), en langtur og så mange løpeturer i "passelig" fart jeg orker (har tid til).

  SvarSlett

Legg inn en kommentar