Maraton - Just what the doctor ordered

Nærmere 5 uker før Paris maraton har jeg endelig unnagjort den kanskje viktigste forberedelsen til løpet - jeg har fått legeerklæring

Siden 1999 har Frankrike hatt regelverk som sier at alle som skal delta i løpskonkurranse i Frankrike må dokumentere at de har de helsemessige forutsetningene for å delta i slike løp. Dokumentasjonen må være i form av en legeerklæring, ikke eldre enn et år, som er utarbeidet på grunnlag av en medisinsk undersøkelse.

Så denne uken hadde jeg endelig time hos legen for at hun skulle konstatere at jeg er "løpedyktig". 

Legen kunne opplyse at det hørte til sjeldenhetene at folk kom til henne for en bekreftelse på at de var friske. Jeg tok frem utskrift fra Paris maraton sine hjemmesider som forklarte behovet og malen for legeerklæring som man kan laste ned fra nettsiden. Legen måtte deretter tenke seg om for å finne ut hva en slik sjekk skulle innebære. 

Det ble til at hun målte blodtrykk, lyttet på hjertet og gjorde en mindre nevrologisk sjekk. I tillegg tok vi blodprøver. Selv om resultatene var blodprøvene først kommer i posten om en ukes tid, likte legen hva hun så og legeerklæringen ble fylt ut og stemplet.

Jeg må innrømme at jeg har vært noe skeptisk til nødvendigheten av slike krav. Det er begrenset hvilke løpere man vil avskjære fra å løpe, og det føltes derfor som unødvendig bruk av tid (som jeg heller kunne brukt på trening). Når jeg har fortalt venner om kravet har mange kommentert det minner om "amerikanske tilstander" -  som en henvisning til frykten for søksmål med svimlende erstatningskrav. Mitt inntrykk er at man i USA løser dette på en annen måte: med detaljerte klausuler om ansvarsfraskrivelse. Dermed må jeg si at jeg har noe mer sansen for den franske løsningen hvor fokus er på forebygging. Dersom man ikke kan bestå en slik legesjekk, ja, da burde man kanskje ikke løpe maraton. Og for resten av oss kan det også være greit å få en bekreftelse på at alt står bra til. Siri har tidligere skrevet om problemer i forbindelse med jernmangel, en sjekk blodverdier vil kunne varsle om slikt.

Jeg har ikke en jobb som krever jevnlig legesjekk, og må innrømme at jeg svært sjeldent benytter meg av fastlege. Kanskje derfor var det lurt at jeg ble "påtvunget" en liten sjekk. Som en kollega sa til meg "Alle tar jo bilen på service, hvorfor skal man ikke gjøre det samme med kroppen sin?"

Har du hatt en slik legesjekk?


 

Kommentarer

  1. Ja, jeg har tatt en full sjekk på fastlegen sitt initiativ. Da jeg flyttet inn hit jeg bor nå byttet jeg fastlege, og han jeg har nå er så fantastisk! Jeg er sjelden hos legen, men har gått på p-piller i mer enn 10 år. Vanligvis har leger bare fornyet resepten uten å sjekke noe som helst, men legen min nå sjekker blodtrykk (som man jo skal i forbindelse med p-piller) og har også tatt en blodprøve som jeg fikk tilsendt en full utskrift av alle verdiene i. Visste ikke at man kunne det en gang, jeg nerder jo på tall, så å sammenlikne seg med alle referanseverdiene var rett og slett gøy.

    Aller best var det sist jeg var inne. Da sa fastlegen: "Du har perfekt blodtrykk, men du har veldig lav puls, da... Dette er jo som en toppidrettsutøver!" LOL.

    SvarSlett
  2. Så bra! Ja, en slik legesjekk kan jo faktisk også gi inspirasjon og bekreftelse på at man gjør noe riktig.
    Gleder meg selv til resultater av blodprøver kommer, de vil nok bli gransket godt:)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar