Vinterløping!


Vinteren kan være en tøff tid for oss som er glad i løping, det kan være både glatt, kaldt og mørkt - og motivasjonen kan synes å være helt eller delvis fraværende fra midten av november til midten av mars. Men, det er jo NÅ du legger grunnlaget for løpesesongen. Her er derfor en liten vinterløpingguide som gjør at du kan overleve og kanskje sågar bli glad i vinterløping!Ambisjon og motivasjon: Ikke legg lista for høyt, dørstokken er mye høyere nå på vinteren - faktisk øker den med fem centimeter for hver kuldegrad. Slå av litt på målet for økta, tenk at det viktigste faktisk er at du kommer deg litt ut! Når du først er i gang vedder jeg buffen min på at du kjører lenger enn planlagt, nærmere den egentlige planen.... 

Tempo og distanse: Ikke ta det som et nederlag at du løper kortere og/eller saktere enn ellers i året - enhver løpetur i minusgrader er PLUSS uansett. Ton ned intervaller og fartsmas, fokuser på mengde og bygg et godt fundament til våren og sommeren. 


Bare en halvtime lovte jeg meg selv i minus fjorten. Det ble en time og  stor glede:-)

Klær: Det er sant, vinterløpere trenger klær, mye klær. Lag på lag på lag med klær, jeg har hørt det er på moten også, men det kan ha vært i fjor. Investér i bukse og genser i merinoull, helst tykk for de kaldeste dagene. Vintertights og tykkere løpejakke er også verdt mye. Se etter de med litt fleece på innsiden, de er gode og varme. Hansker, pannebånd/lue, reflekser, lys og buff er nødvendig tilbehør når gradene kryper nedover. Det tar en halv evighet å få alt på - men på kjøpet får du en ferdig oppvarmet kropp!

Sko: Investér i piggsko eller pigg løpeskoene dine om du syns det er for skummelt å løpe på glatta. Brodder er også et godt alternativ som mange er fornøyd med, men etter min mening er det to ulike verdener.

Glede og stolthet: Lykken er til å ta og føle på, gleden over å komme seg ut og løpe litt/mye mer enn planlagt - GULL. Følelsen etterpå når du tiner opp kroppen i dusjen, hukommelsestap til neste gang og enorm stolthet. Siden månedsskifte nov/des har jeg løpt 300 kilometer, alle utendørs. Følelsen er bare god. Men, jeg innrømmer at jeg håper den verste kulda slipper snart... ;-)

Musikk: Musikk på øret er lov. Men du må lytte til lyden av løpeskritt på knasende is, kram snø og bar asfalt også:-) 


Så sant som det er sagt, fysisk og mentalt.


Bieffekt 1: Det er dager det er bikkjekaldt og du må løpe fort og energisk for å holde varmen. Pauser er bannlyst.
Bieffekt 2: Når de andre joggerne kommer ut av vinterdvalen er du fem hestehoder foran i løpeform.
Bieffekt 3: Å løpe uten ull og tykke ytterklær når vinteren slipper taket føles som å fly den første tiden. 
Bieffekt 4: Du blir en racer på klesvask - halve maskinen er fylt etter en løpetur.
Bieffekt 5, den viktigste: Du bygger flere tonn viljestyrke og moral. Når kulda slipper føles det som det ikke fins flere hindringer. Skal du løpe maraton i år får du mye mentalt gratis nå. 

På kjøpet får du også frisk luft!

Har jeg glemt noe?
Fikk du løpelyst?
    

Kommentarer

Legg inn en kommentar