Kuzmin hvafornoe?

I kveld var det smørekurs for campere! Ja, et kurs om hvordan smøre ski. Det er nemlig ikke alle som vet hvordan det gjøres. Og det finnes ivrige løpere som blir ivrige skigåere i noen kalde vintermåneder. 

Siris kollega Ole kan skismøring. Han har til og med et sånt stativ til å smøre skiene på, en såkalt smøreprofil. Bare det synes jeg er veldig avansert, men han har jo et poeng når han sier at det kan være vanskelig å bare slenge skiene på stuegulvet. 

Ole begynte kurset med å beklage at han hadde glemt igjen kuzmin-siklingen sin hjemme. Dette er visstnok en skigåers hemmelige våpen i smørebua. Da jeg kom hjem, gjorde jeg et kjapt nettsøk på dette, og det er litt ulike meninger om hvorvidt det er noen vits i. Siden vår mentor Ole bruker det, tenker jeg at det må ha noe for seg. 
Ole i aksjon.
Ellers lærte vi at det er viktig å ha helt rene ski før du så mye som vurderer å smøre de. Bruk en spesialdesignet skrape til å få vekk gammel voks, spray på skirens, og tørk av med et spesielt papir som heter fiberlene. Alle disse produktene er rimelige, og jeg fikk de med da jeg kjøpte en sånn Swix for dummies-startpakke for noen år siden. 

Med rene ski kan du begynne på forberedelsene som skal gi raske ski. Ole brukte strykejern for å feste glidvoksen. Strykejern kan virke voldsomt, men ifølge Ole finnes det flere gode modeller som ikke er spesielt dyre. Han anbefalte et gult til 800 kroner, jeg fikk ikke med meg hva slags jern det er. 
Da Ole tok frem dette apparatet ble vi nesten litt redde. Tror det er sånn som gjør at skiene dine flyr i stedet for å gli.
Glider er viktig for deg som har gått en del. Er du nybegynner, vil du trolig være mest opptatt av godt feste, slik at du ikke får bakglatte ski. Her kjenner jeg meg veldig igjen - jeg eier ingen av gliderproduktene som Ole viste fram! Å feste skivoks er en noe enklere prosess enn glidvoks, begynn ved hælen din og legg voks cirka 50 centimeter fram på skia. Har du handlet ski i en ordentlig butikk, har de helt sikkert markert festesonen din med tusj! Ole anbefaler en grunnvoks først, før du legger skivoks etter temperatur og føre. 
Vi fikk også teste smøreegenskapene. Her en konsentrert Chirsti.
Ole hadde mange gode tips, og det er vanskelig å ta alt her. Du må rett og slett gå på et kurs for å få utbytte. Jeg hadde veldig sansen for at han hele tiden understreket at det ikke er vits i å kjøpe alt de anbefaler i butikken, men at det kan være lurt å legge noen ekstra tiere i potten for å få litt bedre produkter. Ifølge Ole bør man kjøpe seg alle de tingene som koster under 100 kroner, for dette er småting som kommer til å gjøre smøringen så mye enklere. Han hadde for eksempel en egen skrape (så ut som en rød penn) til å få ut overflødig voks i det smale sporet i midten av skiene. 

Det beste med smørekurset var at jeg fikk skikkelig lyst til å gå på ski! Kanskje blir det en tur til helga? ;-)

    

Kommentarer

  1. Jeg tror der var SkiGO - og at det bare kostet rundt 300 kr... men, jeg kan ha hørt feil:-)

    Fin oppsummering Lise!

    SvarSlett
  2. Takk for det! Haha, det KAN ha vært SkiGO... Uansett ikke noe jeg handler inn med det første. Men bra kurs, det skal han og du ha!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar