KK-mila, den halve. 2012

KK-mila er en folkefest midt i Oslo sentrum.  Det kryr av damer, mange med ulike "uniformer" fra ulike bedrifter, nabolag og sikkert venninnegjenger. 

Torget på Aker Brygge var stappa fullt av sånne friske, herlige damer! Damer som bryter barrierer og flytter grenser. Damer som er med for gøy og som ikke tar alt superseriøst. Damer som smiler og damer som gir alt. Damer i bøtter og spann. I sangen heter det "It´s raining men" fritt oversatt til: "Det skinner damer!"
Bilde fra kk.no
 
Men, de som preiker på scenen må seriøst skjerpe seg. De snakker NED deltakerne sine! Den ene uttalelsen verre enn den andre. Før start gikk det i at damene hadde juksa med kroppen, og at man ikke måtte bli overrasket hvis sprettrumpene våre eller puppene var avtagbar (!) De snakker om at maskaren ikke sitter etter løpet og bekrefter enhver stereotyp oppfatning man måttte ha av jåledamer. Etter målgang, ved premieutdeling, der kun beste kvinne (av tre tusen!) på de to distansene 5 og 10 km får premie, presterer de å si at resten av oss er tapere, som kan få uttrekkspremie. Dette er for drøyt! Det er bare altfor drøyt.

Vi er alle vinnere for pokker! Vi er naturlige mennesker i ulike former - men vi melder oss på et slikt arrangement, kommer oss ut av sofaen og godstolen kveld etter kveld - møter venninner, er sosial og sporty. PLIS! Dette er ikke tapere.

Jeg måtte bare få dette ut. Det er så langt fra hva jeg selv misjonerer og står for. 

Nå skal jeg snakke om selve løpet. Jeg hadde gledet meg til det lenge. Syns løypa var veldig lettløpt i fjor, så jeg hadde trua på en fin tid. De siste ukene har jeg sågar drevet med spesiikk trening for å bli raskere. Dette har ikke skjedd før i mitt liv som mosjonist. I gamle dager, på nittitallet, derimot spissa jeg formen på de ulike distansene, men nå, hoho - jeg er da mosjonist - ikke serriøs. :-)
Dagens antrekk!

Hege og jeg stilte oss i alle fall opp i første rekke, så et par jenter som så et par hakk sprekere ut - men jeg hadde stadig et håp om både topp fem og topp tid. Endelig telles de siste ti sekundene ned, og plutselig er feltet av gårde. Uten noe startskudd eller skikkelig startsignal. Over broa, kjapt til høyre - bort med den svære bamsen av en merkelig maskot. Foran meg har jeg to damer som er vesentlig raskere og en dame litt bak de igjen, disse er over mitt nivå og jeg holder meg på god avstand:-) Dernest er det Hege og to jenter til jeg har oversikt over. Det er dette jeg virkelig liker med jenteløp, man har oversikt over konkurrentene sine. I de vanlige mosjonistløpene kryr det av menn som sperrer utsikten og løpebanen. De som bare må stå en startpulje lenger frem enn de tilhører og de som bare må gi full gass de første hundre meterne for så å legge seg på hjul et sted eller i en busk. De som nekter å slippe en jente forbi og tviholder på en centimeter ledelse før de forsvinner bak i intet etter et lite taktskifte. Ah, deilig å slippe!
Foto: Heming Leira www.kondis.no

På et tidspunkt løper jeg forbi Hege, fordi jeg syns tempoet dalte litt og intensiteten ligna mer på intervalltrening enn konkurranse. Jeg hadde egentlig tenkt å bli liggende bak henne. Hun har dratt fra meg på alle de siste treningene, men så har jeg disse Adios skoa da - som bare farer avsted. Samtidig med at jeg drar forbi Hege legger jeg også en annen jente bak meg, og da har jeg bare tre eller fire foran. Like etterpå blir enda en jente passert, og vi kommer til runding 2.5 km. Der slenger jeg innpå litt vann, varmt og tørt i lufta, så det var godt med en slurk. Mista bittelitt tid, og tenkte noen av jentene jeg passerte skulle komme opp og forbi. Hører skritt, men ingen kommer. 

Så møter jeg de som er på vei til vending. Først disiplinerte løpere som stort sett holder seg på sin høyre side, slik at jeg har litt plass på min høyre side. Eli og Anne Kristine heier på meg når vi passerer hverandre, det er hyggelig. Jeg er nok ganske lett å få øye på der jeg løper med orange tyllskjørt. 

Men, etter hvert blir det ingen plass igjen på min høyre side. Jeg skriker "til høyre" til damene og veiver med armene. Forgjeves. Ingen flytter seg eller åpner litt på rekka.  "Gal dame i orange tyll" tenker de sikkert. Noe som forsåvidt er ganske riktig.  I fjor ble jeg løpt ned 1 gang, og da hadde jeg ledesykkel. I år er jeg "on my own". Roper til vaktene at de må få orden på dette. Alt er forgjeves. Jeg smeller inn i den ene dama etter den andre, de flytter seg for pokker ikke - de bare løper meg rett ned. Tre-fire krasj teller jeg, lufta er ut og rymten er borte. Det smeller flere ganger men jeg har sluttet å telle. På slutten før det er tomt for møtende løpere kommer det en jente forbi, ingen av de jeg løp forbi tidligere. Hun har ligget bak meg og fått litt friere vei. Jeg har ikke tjangs til å henge på henne. Snakket noen ord med henne etter målgang, og hun sa at hun brukte 6:30 på første kilometer, fordi hun hadde vært for langt bak i startfeltet. Hun hadde med andre ord brukt mye energi på å komme seg fram hun også, bare på motsatt side.

Jeg må ta meg kraftig sammen, jobbe mentalt. Krasjene har tatt på, men beina kan fortsatt løpe. Jeg har fortsatt snittid per kilometer under 4:30 - håpet om en tid nede på 22 tallet lever fortsatt. Kom igjen. Litt selvsnakk og indre heiing fungerer. Passerer ved 4 km Heming som fotograferer for kondis som heier meg fram og deretter Mossjonistene Stian. Litt til, litt til og enda litt til.


22:19 blir tiden min. Det er jeg fornøyd med, ny pers (neida) tror jeg. Og tenker at jeg nok hadde kommet meg ned på 22:10 med litt mindre krasjing. Overraskende nok kommer jeg ikke på fjerde eller femteplass som jeg tror, men sjette. Det er antakelig en eller to som har stått lenger bak i starten som har fått bedre tid fra matte til matte. De burde kanskje oppfordre til mer puljeinndelt startfelt - passelig kjipt lenger bak i feltet er signalene jeg har fått.  Jeg er uansett fornøyd med egen innsats både tid og plassering. 

Jeg syns også dette er en fin løpefest i sentrum med godt potensiale til noe mer, men det er spesielt to viktige ting jeg syns de MÅ fikse:
1) SLUTT Å SNAKK NED DELTAKERNE
2) FÅ BÅND SOM DELER OPP LØYPA MELLOM VENDING OG KAIA TIL KIELBÅTEN

Det siste ville vært til hjelp både for 5 kilometerløperne som ligger først i løypa og skal møte hele hurven av 5-kilometerløpere og de bakerste 10-kilometerløpere. Og det ville hjulpet de første 10-kilometerløperne som må forbi alle de bakerste 5-kilometerløperne, ved at 10-kilometerløperne ble geleidet på venstre side. Det siste er et punkt for Bislett Alliansen - og jeg syns de er skuffende dårlig på jenteløp. Jeg vet ikke hvorfor de ikke greier det, for de greier det på andre arrangement. Jeg mistenker at de også undervurderer deltakerne og tenker at det sikkert ikke er så farlig. Skjerp dere!! Dette kan dere bedre.
Bilde fra kk.no - de har stjælt TRENINGSCAMP navnet!!


Kommentarer

 1. Dobbelt OJDA!!! Jeg innrømmer at jeg ikke kommer til å stille på KK mila før jeg vet at disse tingene dere kritiserer er fikset!! I alle fall ikke så lenge jeg har til hensikt å løpe fort....

  Stjelt navnet Treningscamp?? er det mulig a???

  SvarSlett
 2. Jeg hadde heldigvis ingen problemer med møljer i år. Jeg startet langt framme selv om jeg er treg, fordi jeg har vett til å holde meg til høyre. Husker med skrekk hvordan det var i fjor, da jeg var vesentlig raskere enn i år. Den første kilometeren var den treigeste, fordi jeg brukte så mye tid på å kjempe meg fram.
  Jeg tenkte med gru på hvordan det ville være for dere raske, som kræsjer inn i hverandre - både 5 og 10 km. Det burde virkelig være to filer, for ingen "kan" høyreregelen.
  Men likevel, når man ser noen kommer i full fart i mot, så bør man jo ha vett til å flytte seg litt? Jeg skjønner ikke helt tankegangen til flere deltakere der altså.

  Og ja, jeg så de tok Treningscamp-navnet. :oP Skulle inn her i stad, Treningscamp.no kom opp og jeg gikk inn der. Og kom inn på KK. Hm. Kjente jeg nesten ble litt arg. :oP

  Uansett - grattis med kjempebra plassering og tid!
  KK-mila er KK-mila, og jeg tror ikke det kommer til å bli bedre. Man må bare ta det for det det er. Det er nok mest vi som er godt vant og dermed kravstore, men likevel er det jo kjipt at de ikke klarer litt vesentlige ting som å dele av løypa og sørge for at drikkestasjon er synlig og sånne kjekke ting.

  SvarSlett
 3. Men jeg syns mye er bra - og har kun to ting (vet 10 kilometerløperne har mer å sette fingeren på ang både start og drikke). Det skulle uansett ikke være for mye å få orden på. Snakketøyet er derimot kanskje verre.


  Så må jeg selvsagt presisere at jeg ikke føler meg truffet av halvmorsomme utsagn om at vi har sprettrumpe innlegg og løspupper. for flatere bak og pupper finner du ikke! Hvis jeg skal beskykldes for å ha fiksa noe måtte det vært med strykejernet:-)

  SvarSlett
 4. Nå har jeg lest begge innleggene om KK i dag... Og må si at jeg er vedlig skuffet over hvor lite seriøst arrangøren tar dette! Det å arrangere løp, enten det er lavterskel, for damer what ever - Så skal ting være på stell. man skal føle at man er verdsatt som deltager og ikke bare en som faktisk betaler!

  Jeg ser jo at det helt sikkert er mange som ikke bryr seg døyten om det er drikke her og der, eller mangel på merkebånd. Og det er greit altså. men tross alt ! Det blir liksom for dumt. Jeg personlig syns hele arrangementet er latterlig slik det fremstår. Fordi det kunne vært en fest for dere damer 100 %. I mine øyne syns jeg arrangøren fremstår med et litt labert kvinnesyn....Derfor syns jeg det er rart KK faktisk er med på dette..Men de leser garantert ikke de mer ordentlig løperapportene, som dere har skrevet her.

  Jeg er forkjemper for mosjon / trim og trening på alle nivåer, la det være helt klart :) Og at mange tar dette som en happening og fest er for meg helt greit altså. Jeg tviler forresten på at vi menn hadde klart den komboen like bra. Vi hadde vel bare laget tidenes rotbløyte og slagsmål offentlig...

  KK bør få vite om dette, både med treningscamprøveri og hvordan et løp skal være. jeg kjenner helt sikkert de som står bak det arrangementstekniske, respekten for de er staerkt dalende!

  SvarSlett
 5. Hodt oppsummert Tim - ta det gjerne videre. Det som blir sagt på scenen av kleine ting er KK ansvarlig for, tror jeg.

  Men, løypa og drikkestasjoner, manglende bånd og uklar start på 10 km er Bislett Alliansen sitt ansvar. KK har kun to år med erfaring på arrangment av løp, så det får gå på nybegynnerkvoten. Men BA er "gamle" og erfarne, og jeg vet de kan bedre.

  SvarSlett
 6. Jeez, det var bra jeg gikk da jeg gikk skjønner jeg! :-/

  - Men gratulerer med et kjempeløp, og vi hadde det jo hyggelig vi :)

  (I alle dager, de kan da ikke bare begynne å kalle seg Treningscamp???)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra poeng Astrid, vi hadde det kjempehyggelig vi :-)
   /hegeb

   Slett
 7. Først gratulerer med resultatet!!!
  Så KKmila har ikke blitt bedre? Vet ikke hvorfor men det frister ikke når det er organisert på slik måte. Kjenner ikke hvorfor løp for begge kjenn kan være så bra organisert ,men når det er "dameløp" så blir det sååå mye rot? Fikk du i hvrtfall sjampanje som ble lovet ved påmelding?

  SvarSlett
 8. Det er helt uaktuelt for meg å løpe KK-mila når de holder på sånn. Synes jeg leste omtrent samme rapporter etter løpet i fjor. Som om det ikke er de urutinerte løperne som aller mest trenger merkebånd, skilting, og klare signaler.

  Også perser du under sånne omstendigheter! Ikke verst! Eller var det kanskje de adidasskoene igjen? Hvor har du kjøpt dem, egentlig?

  SvarSlett
 9. Meget bra løpt. Angående pers på 5 km, så sjekk den resultatlisten her Siri:

  http://www.kristinalopet.tfik.no/Statistikk/krlo10reskjenspalte.pdf

  Husker jeg løp samme løpet selv, og det var fryktelig varmt den dagen.

  SvarSlett
 10. Takk Peer - jeg må ta en titt:-) Løp en rask 5 km på Hyteplantesten samme år, men tror ikke jeg hadde dagen da. Kristinaløpet er ganske kupert og ingen lettløpt løype, så jeg hadde liksom planer om å sette en bra tid langs Frognerstranda i går.

  Som sagt Siri er løypa veldig lettløpt og raks, det er alle disse folkene som er i veien bare:-) Skoene er kjøpt av Hege på tur over there, jeg er sikker på det bare fins et sett som er så magiske som disse! Men, det er jo verdt et forsøk:-)

  Takk Ania!

  SvarSlett
 11. Har nå tatt inn denne oppsummeringen med en peker i min artikkel på kondis.no, i tillegg til at jeg også har kommentert noe av det Siri skriver. Det de sa om at "Etter målgang, ved premieutdeling, der kun beste kvinne (av tre tusen!) på de to distansene 5 og 10 km får premie, presterer de å si at resten av oss er tapere, som kan få uttrekkspremie. " er jo helt forkastelig uttalt av en som må være hjernedød! Dette fikk ikke jeg med meg da jeg fór rundt å tok bilder.

  SvarSlett
 12. Tror både Hege ig Lise Marit kan bekrefte dette utsagnet, som i beste fall bare var et flåsete og uskyldig forsøk på å være morsom. For meg ble det bare helt, helt feil - og jeg ble ordentlig opprørt av det. Ikke på egne vegne, jeg følte meg hverken som vinner eller taper - men på vegne av alle de som for første gang løp en hel mil, perset, deltok i løp for første gang og som har brukt dette som motivasjon for å holde treningen i gang gjennom de siste månedene *er fortsatt opprørt*.

  At de kunne premiert de tre beste på hver distanse er av vesentlig mindre viktighet for meg i alle fall, men jeg syns at ved et slikt stort løp som har over tre tusen deltakere godt kunne premiert både topp tre og topp fem. De har jo også temmelig mange og sterke sponsorer med seg.  Peer: Jeg har jo løpt på 22:01 tidligere ser jeg nå! Så, da ble det bare "ny rekord etter fødsel- rekord". Må finne meg en ny, rask 5-kilometer!!

  SvarSlett
 13. Hei
  Jeg løp 5 km som et mål etter fødsel i januar. Og jeg må si at jeg ble litt lei meg da konferansieren kalte 5km for "koseløpet" etter at de hadde sendt avgårde de som skulle køpe 10 km. Jeg klarte å løpe hele 5 km og kom i mål og følte meg på topp. Derfor blir det litt demotiverende når noen kaller det "koseløp". Mulig jeg ser etter et annet løp senere for selve løpingen ga mersmak. Jeg håper virkelig KK får med seg denne bloggen og evt. andre rapporter. De trenger å få høre det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer Ellen - du er en sann VINNER!!

   5 km er ingen pingledistanse eller koseløp. Det er beinhard jobbing fra start til mål.
   Følg med her på bloggen så får du mange gode tips til andre fine løp!! Vi har også en facebookgruppe - join gjerne selv om du ikke kan komme på fellestreningene våre.

   Siri

   Slett
 14. Hei dere,
  Tenkte jeg ikke skulle kaste meg med i hylekoret, og heller forholde meg taust enig.
  Bekrefter utsagnet om to vinnere og 3000 tapere; helt horribelt!! (jeg fikk flashback til en Seinfeld-episode ang NY marathon...) Tross alt hadde søsterdelen av løperne vunnet over seg selv ved bare å stille til start. Godt jobba synes jeg.
  For å nevne ett annet gullkorn til fra scenen; det ble bemerket at hun Live fra Molde (vinner av "kosedistansen" 5km) var eneste dame som stilte til start i topp og bar mage, og også den eneste deltageren som hadde snerten nok kropp til å stille kledd slik til start!!
  og - jo mer jeg tenker på det, jo mer provosert blir jeg over at kk har leid inn Petter Pilgård til å servere champagne. Han er ingen stor forkjemper for verken fysisk fostring eller "girl power" (for jenter i alle aldre og fasonger) slik jeg har tolket overskriftene.

  Over til noe positivt... jepp - adios-skoa til Siri er helt unike. De er kjøpt hos en veldig kjekk og hyggelig brasilianer/amerikaner som driver en løpesjappa Footworks på Miami Beach (http://www.footworksmiami.com/). Beviset på at skoa virkelig var ment til Siri; han digget hun Siri på iPhonen sin og demonstrerte i vilden sky alt Siri kunne si og gjøre. (han hadde kjøpt telefonen 3-4 dager før jeg var innom der for første gang).

  /hegeb (klassevinner , tross alt :-) )

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg merket meg også veldig bemerkning om antrekket - og at resten av oss var for feite.
   Blir trist og oppgitt - hvorvidt jeg ville sett flott ut eller ei i en slik topp er forsåvidt helt uvesentlig. Men hvis man må se ut som 45 kg for å kunne vise magen er det sykt. Bare sykt. Og trist.

   Slett
  2. Kjære vene, den kommentaren der var jo nesten litt for drøy. Én ting er at den disser 3000 damer, men å si noe sånt om kroppen til en 15-åring?

   Slett
 15. Dette går jo i mot alt et løp som KK-løpet bør stå for. Jeg synes det er helt sjokkerende.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar