Tingenes tilstand

En løpers hverdag (og høytid) er full av gadgets og utstyr. Joggeskoene er naturlig nok det viktigste, men det stopper jo ikke der. Den gode nyheten er at du kan løpe raskt, langt og godt uten å måle alle kroppens bevegelser.

Mange er spesielt opptatt av pulsmålere; hvilken vant best i test, er mest fancy, har kulest farge, ja - du skjønner. Jeg tilhører tilsynelatende en minoritet her (også), jeg har nemlig et ganske avslappa forhold til pulsklokker, skrittellere og sekundvisere. Dessverre, vil kanskje noen si.

For cirka ett år siden fikk jeg en Adidas Micoach. Den liker jeg, men bruker den mest til å måle hvor langt jeg har løpt og hvor lang tid det tok. Det holder for meg, i hvert fall foreløpig. Det hender jeg studerer pulsen litt mer inngående, men ofte glemmer jeg det. Noen ganger er pulsbeltet i skittentøyskurven, noen ganger finner jeg ikke alle delene, noen ganger orker jeg ikke styre med det. Selv om jeg løper tre ganger i uka, klarer jeg meg fint uten nøyaktige målinger. Jeg kjenner jo når pusten blir tung eller beina stive!

Her er jeg hjemme igjen etter en løpetur - med pulsklokkefrie håndledd:
Her kan du forresten lese min vurdering av Micoach: 150 kilometer og 10.000 kalorier (!!)

Har du funnet en (eller flere) pulsmålere som du liker og får utbytte av å bruke, er det jo bare å fortsette. Topp! Men det er ikke nødvendig for alle for å få ei god økt. Det er mulig å kjenne etter sjøl og - det funker faktisk ganske fint. Det handler tross alt om å sette den ene foten foran den andre, og å gjøre det på en måte som gjør at du får lyst til å fortsette med løping. For vi vil jo at du kommer i parken hver eneste onsdag!

Er du fornøyd med din pulsmåler? Var dette et teit innlegg? Er løpestæsj en nødvendighet?

Kommentarer

 1. Bra innlegg! Helt enig meg - pulsklokke og alt mulig fancy utstyr bør ikke være en nødvendighet for å løpe!

  Jeg har inntrykk av at veldig mange er veldig opptatt av utstyr og å måle alt mulig, og at absolutt alle økter _må_ være supereffektive, og at man ikke kan trene bra uten pulsklokke etc..
  Jeg er rett og slett redd for at et slikt fokus fører til at folk synes det er vanskeligere å komme i gang med løping. De føler at de mååå ha det siste og beste for å i det hele tatt kunne starte (pulsklokke/klær/sko..). Mens i virkeligheten så kan man løpe i hva som helst! Grav fram et par gamle joggesko fra skapet og løp!

  Selv har jeg aldri løpt med pulsklokke. Ok - som regel løper jeg med mobil som tar opp gps-spor slik at jeg har rute, hastighet og distanse. Men i løp har jeg aldri med meg noe som helst. Da løper jeg kun etter følelsen av hvor mye jeg orker.

  SvarSlett
 2. Tror det er viktig å skille på hva man MÅ ha av utstyr og hva man KAN ha av (ekstra) utstyr ;-) For mange er det motiverende å vite hvor fort, langt etc man har løpt og alt som får folk motivert for å trene er BRA! Utover det så får folk finne ut hva de trives med, hvilket utstyr som passer den enkeltes behov og ikke minst: NÅR og HVORDAN de ønsker å bruke disse dippeduttene ;-) Silja

  SvarSlett
 3. Jada, så klart kan det være motiverende å se hvor fort og langt man løper også. For de som blir motivert av pulsklokker osv så er jeg helt enig i at det er bare bra.

  Jeg har bare litt inntrykk av at mentaliteten i samfunnet er at man MÅ ha pulsklokke, fancy sko, tights og teknisk t-skjorte for å løpe. Da kan det være vanskelig å komme i gang for folk som vanligvis ikke trener så mye. Det er ikke like motiverende å føle seg feit i tights, malplassert i "proff-klær" og hele tiden se på hvor sakte og kort man løper. Og hvor høy pulsen blir etter bare 20 meter..

  SvarSlett
 4. Det er mye mulig at ditt inntrykk av mentaliteten i samfunnet er riktig Marianne, det kan jeg ikke bestride for hva den generelle holdningen blant folk er vet jeg svært lite om. Men, i hvilket som helst tilfelle, om ditt inntrykk er riktig eller ikke: hvis du og andre føler at mentaliteten er slik, ja så er jo det en sann følelse for deg/dere som jeg ikke har noen problem med å forstå at kan medføre problemer/vegring for å komme seg ut og trene. Helt klart!!

  De faktorene du videre nevner som at ikke er så motiverende; vel, det har etter min mening lite med allmenn mentalitet å gjøre men med egen mentalitet å gjøre, og det var litt dette jeg mente da jeg skrev at folk selv fikk finne ut hva de selv trives med av det utstyret som er tilgjengelig ;-) Finn det som passer for deg og vær fornøyd med det! ;-)

  SvarSlett
 5. Gode innlegg fra dere begge! Det virker som vi er enige i at det beste er å gjøre det som føles riktig for egen kropp, motivasjon og trening.

  SvarSlett
 6. Jeg er ikke så veldig opptatt av pulsen mens jeg løper, her synes jeg kroppens signaler sier godt nok i fra.

  Men jeg synes det er interessant å se pulstrend og hastighet etter endt økt. Da kan jeg se hvor jeg sliter eller slacker, om lav fart har sammenheng med puls og motbakke eller dårlig dagsform.

  Også er det ok å se på kartet hvor man har vært og hvor langt man løp. Jeg fikk verifisert her om dagen at jeg klarer fint å løpe 10 km under 55 minutter, noe som var utenkelig da jeg stilte opp første gangen i parken.

  Uten gps-klokka mi hadde jeg fortsatt levd i uvisshet.

  Så puls, tja. GPS, definitivt :)

  Men gidder jeg å stappe en GPS i bilen? Nei, da lar jeg heller være med å spørre om veien ;)

  SvarSlett
 7. Det er et spørsmål du ikke har fått svar på enda: Var dette et teit innlegg? Svaret er NEI :)

  For øvrig synes jeg det var et befriende innlegg! For jeg er ikke så god på disse stæsjgreiene selv. De første løpene mine, i hovedsak 10k og halvmara, løp jeg bare på gefylungen og "kjente etter" underveis... og det funket det også! Etter at jeg kjøpte klokke med gps er jeg selvsagt blitt litt opphengt i tida, dvs farten. Kan meg ikke helt på puls - og i det siste har jeg ikke fått pulsbeltet til å snakke med klokka (hvis jeg i det hele tatt husker å ta det på).
  Gode sko derimot - det er løpestæsj jeg ikke klarer meg uten :)

  SvarSlett
 8. Flott innlegg! Jeg er stor tilhenger av løpestæsj, synes det gir god motivasjon. Løper selv med MiCoach, veldig greit, så man har oversikt over distanse, fart og puls:)

  Angående løpsinvitasjonen din: Godt mulig jeg stiller opp der, ekstra moro å trene med flere, så man kan pushe seg selv litt:)

  SvarSlett
 9. Takk for det! Ja, bli med i parken :)

  Mange av oss skal løpe på søndag, så det blir en fin anledning til å diskutere tips og triks til hvordan lykkes med 10 km/halvm/maraton.

  SvarSlett
 10. Jeg derimot er helt avhengig av alt stæsjet! Før var det nyttig som treningsdagbok og holde track med utvikling og belastning - nå er det mest for gøy å se hvor langt det blir per måned og sånn... Har litt mindre tid enn før til å fordype meg i det!

  Katarina: Så gøy om du vil komme. Campen har flere skribenter, og det var jeg som inviterte deg! Håper å se deg:-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar