Nye kostråd

Denne uken var det nok en gang mye prat om hva vi skal spise eller ikke da de nye ”Kostrådene for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer” fra Nasjonalt Råd for Ernæring ble lansert. Hele rapporten, som danner grunnlaget for de nye kostrådene, er på ca 350 sider og spennende lesning for en ernæringsfysiolog. Tenkte å trekke frem noen av de viktigste nyheter for dere. Det finnes jo mange kostholdseksperter og ”gjerne-vil-være - kostholdseksperter” og like mange meninger om hva som er sunt eller ikke, men denne rapporten gir virkelig et godt grunnlag for å kunne stole på de nye rådene, synes jeg i hvert fall.

Men hva er nytt? 

”Helheten i kostholdet er det viktigste for helsen. Derfor anbefaler Helsedirektoratet et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk.”
Var det nytt for dere?
Nei, kanskje ikke.
Det som er nytt er at kostrådene har blitt mye mer presise. F.eks så får vi nå vite hvor mye havregrøt og fullkornsbrød vi burde spise for å få i oss nok fullkorn. I tillegg (og det var nok det som ble mest diskutert i media) skal vi begrense vårt inntak av rødt kjøtt (ja, svin er også rødt) til 500 g/uke. Det tilsvarer ca 2 middager med rødt kjøtt samt en begrenset mengde kjøttpålegg i uken. Magre meieriprodukter skal være en del av det daglige kostholdet, men for å si hvor mye så finnes det foreløpig for lite dokumentasjon og i tillegg finnes det jo også andre kilder til kalsium.

Vi skal fortsatt spise fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag (til sammen ca ½ kg). Det som er nytt er at poteten er ut av regnskapet (igjen for lite dokumentasjon, men husk at poteter er fortsatt en viktig del av et sunt kosthold), men derfor har nøtter kommet med (men obs! ikke chillinøtter nei; usaltet og i små mengder).

I tillegg skal vi begrense vår inntak av tilsatt sukker og salt, og kosttilskudd trenger som oftes bare visse grupper i befolkningen.

Her er en generell oppsummering av de 13 nye kostrådene:
• Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
• Spis grove kornprodukter hver dag.
• La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
• Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
• Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
• Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
• Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
• Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
• Velg vann som tørstedrikk.
• Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

Og sist, men ikke minst:
Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter.
• Bruk minimum 30 min daglig til moderat fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange. Ettersom kondisjonen tiltar, kan dette økes til 1 time eller mer daglig. Kun ca. 20 % av voksne oppfyller anbefalingene om minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet. Generelt er enhver form for fysisk aktivitet bedre enn ingenting.
• Tid til fysisk aktivitet kan gjerne deles opp i bolker i løpet av dagen.
• Fysisk aktivitet vil være gunstig ved vektreduksjon og forebygging av vektøkning etter en vekt-reduksjon. For å vedlikeholde et større vekttap anbefales 60-90 min moderat fysisk aktivitet de fleste dager i uken.

Les mer f.eks i VG

-Lisa

Kommentarer

  1. Dette høres veldig fornuftig ut og skulle være enkelt å få til for de fleste. Egentlig akkurat slik jeg lever, bortsett fra at jeg ikke spiser kjøtt. Er altså ikke helt på jordet

    SvarSlett
  2. Da jeg vokste opp lagde mor og far sunn mat; fisk, potet og grønnsaker minst tre ganger i uka, og lørdagsgodt var forbeholdt lørdag! Det var lite "ferdig/hurtig mat" å spore i vårt kosthold..... jeg savner dette og har derfor tatt et oppgjør med det; startet i går med å bytte kjøttdeig ut med fisk og poteter! Silja -som kommer til å fortsette å spise potet :-)

    SvarSlett
  3. Den sikreste kilden til kalsium er helt klart MELKEsjokolade:-)

    SvarSlett
  4. 60-90 minuter fysisk aktivitet i veckan gillar jag!

    SvarSlett
  5. Det er vel ikke så veldig mye nytt å spore her, heller en presisering av tidligere kostholdsråd fra våre myndigheter... Kjøtt er for lengst ut for min del og det fungerer bra! Og daglig fysisk aktivitet er vel ikke noe problem å etterleve for de fleste av denne bloggens lesere :) Men jeg har pratet mye med løpevenner i det siste om at vi aktive jenter faktisk må skjerpe oss på å få i oss nok næring ift aktiviteten vår. Mange av oss frykter å legge på oss, men vi må passe oss for å ikke havne i slankefellen!! Så Siri spis din sjokolade med den beste samvittighet :)

    SvarSlett
  6. Jeg synes jo at en kombinasjon av sjokolade og nøtter er bra - nøtter har en bra fettsyresammensetning og da blir det både energi og nytelse etter en løpeøkt ;)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar