Løpetur? Nå igjen?!

Virker dette som en velkjent reaksjon?

Du var flink til å trene så lenge sesongen varte. Du meldte deg på løp, og sannelig deltok du også. I løpet av sommeren begynte en merkelig tanke å forme seg i hodet ditt: «Jogging er jo ganske gøy!“

Men så kom vinteren. Mørket. Kulden. Og holka. Nå er løpeturene tunge og egentlig litt kjedelige. (Ups!) Du lurer på hvorfor du likte denne aktiviteten i utgangspunktet. Du tar deg selv i å fundere på om ikke håndarbeid er noe for deg. (Ups 2)

Vent litt! Legg fra deg strikkepinnene og fingermalingen. For jeg hadde det også sånn tidligere i vinter. Og jeg kom meg gjennom det. Uten å ty til masseproduksjon av grelle grytekluter og hullete skjerf. «Treningsmotivasjon» kan være vanskelig nok å stave, om du ikke skal klare å grave det fram fra innerst inne i deg selv en hustrig januarkveld også. Så hva kan være et godt tips når støvtørking av samtlige lister i hele huset virker mer fristende enn en frisk løpetur i parken? Jeg tror svaret er «variasjon». 

Det er faktisk greit å gjøre noe annet enn løping. Treningscamp hyller alle som liker variasjon! For mitt vedkommende ble resultatet av treningsmotivasjonstørken at jeg begynte med pilates og ski. I tillegg til løping, så klart. Jeg har til og med kjøpt meg sånn skismøring (halleluja). Ikke verst, hva?
Nå blir det en løpetur mindre i uka. Det ender som regel med at jeg bytter ut langturen på lørdagen med en skitur på søndagen. Mandag har vært fast løpedag (i tillegg til onsdagene), men jeg har byttet ut den joggeturen med pilates. Greit nok, jeg løper til og fra pilatessenteret. Men det er liksom mer greit når jeg vet at turen er 2 x 15 minutter i stedet for 35 minutter i strekk. Også løper jeg jo en ny rute nå. Stas!
Se bare her, jeg kaster ikke joggeskoene med det første:
Og jeg må nevne at jeg er ingen ekspert verken i skisporet eller på pilatesmatta. Jeg har desidert dårligst utstyr (ingen overraskelse for dem som husker treningsantrekkene mine da jeg begynte å jogge i fjor), dårligst teknikk og generelt mest å lære. Hva så. Det er uansett gøy å prøve noe nytt. Smøretips og tøyeråd tar jeg med meg underveis.
Trener du noe annet enn løping? Kom gjerne med tips og kommentarer!

Kommentarer

 1. For meg hjalp det å flytte seg innendørs! En treningsøkt på Bislett i ny og ne, som variasjon til kulde og trått føre ute, har gitt meg ny løpeglede- og inspirasjon, etter å ha tråkket utendørs gjennom hele vinteren og i grunnen kjent at det har vært rimelig tungt innimellom. Ellers gir ski faktisk også en super variasjon, og i følge pålitelige kilder gir det veldig god uttelling treningsmessig også :) Har også funnet ut at det faktisk gir et motivasjonsløft å teste forskjellige timer på Sats - mye variasjon der og gode anledninger til å trene fiskebollene i overkroppsmuskulaturen litt også ;-) Men når det kommer til stykket er det jo løpingen - utendørs - som slår alt annet :)) Kom vår og sommer og ny løpssesong - hos meg skal du absolutt ingen motstand finne!

  SvarSlett
 2. Du har et poeng, ja! Man MÅ ikke løpe ute fem dager i uka! På de verste snø- og kuldedagene blir det mølla på meg..Men jeg er lite flink til å variere, desverre... *skjerpings*

  SvarSlett
 3. Spinning er det eneste som kommer opp på nivå med løping intensitetsmessig for min del. Og nå ha jeg funnet noen yndlingsinstruktører og -timer, så det fungerer absolutt bra.

  Jeg har også satset litt på styrke siden senhøstes, og det har kroppen absolutt satt pris på. Og selvfølgelig, når utgangspunktet er heller labert, er mulighetene for progresjon god. Jeg har gledesstrålende demonstrert for min kjære mine første (noensinne!!!) strake, fine pushups, og fått til kommentar: "Da var du veldig svak før!".

  Dessuten syns jeg langrenn er helt supert, da får man vakre naturopplevelser på kjøpet.

  SvarSlett
 4. Dette kjenner jeg meg igjen i! I de tunge periodene frister spinning eller en langrennsøkt bedre enn løpetur. Jeg tenker at så lenge vi holder oss i aktivitet, så er det ikke så viktig hva vi gjør. Trening nå er god trening, osgå kan en intensivere løpetreningen når lysten. lyset og våren kommer.

  SvarSlett
 5. Jeg har blitt SATS berta! Hater, hater, hater mølla, men training for runners får opp pulsen. Det blir også litt stryrketrening og i tillegg har jeg nettopp begynt med Bikram Yoga! Yoga i 40 grader, det er helt spesielt. Skal prøve å holde treningen variert hele sesongen for å unngå belastningsskader. Har nettopp begynt med FIRST trening, så det blir løping 3 ganger i uken fram til 7 mai. Vi sees i parken:)

  SvarSlett
 6. Fin-fin treningsfilosofi, Gøril! Men det er faktisk litt vanskelig ikke å stresse med at kondisen taper seg... mental trening må også til, altså:-)

  SvarSlett
 7. For min del blir det en del skigåing på vinteren. Fin treningen det også. Er så heldig å ha lysløypen like bortenfor der jeg bor, og her i Kongsberg er det stort sett bra skiføre gjennom hele vinteren så det er ingen problem å få gått på ski. Løper en del ute om vinteren også. Så lenge en kler seg skikkelig er det ikke noe stort problem å løpe i temperaturer ned mot -20 grader. På sommeren sykler jeg litt som variasjon. Fin trening det også.

  Treningssentra som Sats etc går jeg aldri på. Forstår at andre liker dette, men det er definitivt ikke noe for meg. Tar meg heller en løpetur ute i -20 grader fremfor å løpe innendørs på mølle eller sitte på en spinningsykkel.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar