Less is more

Det slår aldri feil, på alle mosjonsløp kommer det mange løpere med altfor mye klær på. Lise Marit er en av de - men hun var altså syk på Nordmarkstraver´n og pakket seg med vilje litt inn. Det er egentlig veldig stygt av meg å henge henne ut - men bildet er beskrivende godt for det jeg vil si. Tilgi meg Lise Marit...

Tilbake til poenget, mange har for mye klær på! Dette er ikke en bønn om mer nakenhet; med sexy rumper og lår. Nei, det er ikke det visuelle jeg er mest opptatt av - men komforten og yteevnen din som deltaker i løp.

Løper du med for mye klær blir du slapp og yter dårligere fordi det er tyngre;  de gir deg for mye varme og for lite ventilering.
Til Oslo Maraton på søndag sier værvarselet 12 grader og sol kl 14:00 (da starter halvmaraton) - fra morgenen av er det vesentlig kjøligere, og maratonløperne får en liten nøtt i så måte. Men, jeg personlig tror at det kl 10 på morgenen er ok å løpe i shorts og kort trøye. Du skal jo tross alt løpe, eller hva?

Lang, sort tights i sola er ikke behagelig. Gi beng i at leggene er hvite og at det er litt kaldt før start. Det er svært få fotomodeller som er med på løpet, og ingen av de andre deltakerne er særlig opptatt av andre enn seg selv. Varmen får du i løpet av de første 5-10 minuttene når startskuddet går og massene beveger seg ut fra start. Jeg har aldri opplevd å reellt sett fryse under løp, på trening ja, aldri i konkurranser. I alle fall kan jeg ikke huske det, og det man ikke husker har ikke skjedd.


Treningsjakke i sola er heller ikke behagelig. Too much! Dropp den, bruk den under oppvarmingen, ha den klar til etter løpet når du faktisk kan være litt kald fordi du er svett og våt og stopper opp. Men, dropp den!


Så, sier du; "hva skal jeg løpe i da Siri, trusa?"
Ha gjerne en truse på, det er alltid en god start. Neste på lista er gode sokker, gjerne tekniske løpesokker som transporterer litt svette. Noen sverger til ingen sokker i løpeskoene, men ikke prøv det første gang på søndag da. 

Over til "hovedbekledningen": Over- og underdelen. Vi begynner med overdelen: Lang eller kort teknisk trøye. Er du en frysepinn så velger du lang, men jeg tror de fleste greier seg fint med kort på søndag. Tolv grader og ingen vind, i sola - det høres greit nok ut for meg. Omtrent som en sommer i Trøndelag. Vi skal jo ikke sitte stille på Aker Brygge med en øl heller, i alle fall ikke når starten går. Vi skal løpe folkens, vi blir varme! Så underdelen, ikke at den ikke er like viktig, men lister krever en rekkefølge. Altså, underdelen: Ikke lang, sort tights! Ikke joggebukse. Ikke stillongs under buksa hvis du lurer. Capri eller kortere, det er godt med litt lufting. Som allerede nevnt, du skal løpe; du kommer til å svette. Du trenger å ha en "ventil".


Eksempel på løpsbekledning (dette er tidlig i april, snøen hadde akkurat reist - en del kjøligere enn det er nå. Halvmaraton)
Jeg løper i en teknisk trøye fra Helly Hansen, også gjerne bare kalt "super". Den er super. Jeg frøs ikke, kan ikke forestille meg at han grønne gjorde det heller med alle de klærne han har på. Det var såpass kaldt at jeg løp med hansker, oftest kaster jeg de etter noen kilometer, det gjorde jeg ikke her. Det er et tegn på at det var sånn passe kjølig i grunn.. men likevel altså, capri og ingen jakke. Hansker er forresten utrolig nyttig når det blir oktober og utover, lett å regulere varmen.


Eksempel på løpsbekledning i Oslo Maraton (2009, husker ikke datoen men omtrent samtidig som i år):
Som dere ser, nok en gang 3/4 slash Capri bukse, jeg syns disse er utrolig fleksible på våren og høsten, de gir både varme og ventilering. Midt i mellom kort shorts og lang bukse, når du ikke greier bestemme deg for om du skal ta kort shorts, da velger du Capri! De fleste løp i tilsvarende klær, kort bukse og kort trøye. Det er IKKE kaldt, kun når man kommer i mål. Så, egentlig bør man bare fortsette å løpe, gjerne helt hjem og inn i dusjen. Det er stoppinga som er problemet!


Ble du klokere?

Kommentarer

 1. På søndag kommer man til å se masse jenter med jakke knyttet rundt livet. Har startet med for mye klær og allerede etter 5 min av løpet skjønner man det.

  Jeg skal løpe med korte tights og trøye - tror det blir et større problem at jeg blir for varm enn for kald. Så hør på Siri, folkens! Hun vet hva hun snakker om. :o)

  Da jeg løp på Jessheim i plaskregn i november i fjor var det flere som løp i "maratonoutfit" (liten shorts med splitt og singlet) - og tror ikke de frøys.

  SvarSlett
 2. Ja, den feilen der gjør jeg gang på gang også faktisk. Alt for mye klær.

  Men jeg har en tendens til å løpe med for mye klær på Hytteplanmila i Oktober - men i år skal jeg løpe med kort over - det er det viktigste for meg :)

  Enig at antrekket på SØNDAG er KORT OVER og KORT UNDER.

  SvarSlett
 3. Så bra at du tar opp dette, dette er noe som forårsaker MYE bekymring hos meg :) Jeg er helt enig med dere alle om at det er t-skjorte og ikke lang tights som gjelder. Men hvor kort er kort? Og jeg tenkte å ha på kompresjonsstrømper - da blir det jo nesten som lang tights? Så skal jeg satse på helt kort shorts? Men blir ikke det litt kaldt for låra? Ååååå alle disse bekymringene man har, nå får jeg vel ikke sove fram til søndag :P

  SvarSlett
 4. Jeg er en frysepinn og jeg har derfor måttet "lært meg" å kle av meg.....

  HVIS man rekker å varme opp tilstrekkelig før start så har man lettere for å treffe riktig med valget; man ender naturlig opp med å starte med mye mindre klær på, og det viser seg nesten alltid å være akkurat passe nok klær!

  Et tips: har man lang super-trøye så sjekk at du har mulighet til å dra den opp på armene hvis nødvendig. Jeg løp med SWIX trøye på Lillehammer og mansjetten var for trang til at jeg kunne dra den opp på armene.....jeg overlevde, men slikt kan man få litt fnatt av :-)

  Alternativt, tips fra sykkelverden: løse armer KAN vurderes på lengre løp (hel og halv) men da kan det være ok at du har noen i løypa som kan ta dem imot om du finner ut at du vil kaste dem av underveis!

  Silja -lykke til folkens :-)

  SvarSlett
 5. Astrid: er det 11-12C når du starter og ikke vind så kan du fint løpe med lange sokker + kort shorts/skjørt! Er det i tillegg sol så skal du ikke en gang tenke tanken på noe annet enn korte benklær! Silja -tipper siri er enig med meg hehe

  SvarSlett
 6. Jeg løper med CEP og tights som går halvveis ned på låret på søndag. Synes egentlig alltid at det er overkroppen man blir varmest på - eller kald (og nedi skoa) - på beina ellers blir jeg sjelden for kald eller for varm, så det tenker jeg ikke så mye på.

  Lykke til med klesutvelgelsen alle! Kjør hardt, kjør stil! :o)

  SvarSlett
 7. Lange strømper krever kortere bukse. beina må få litt luft.

  Og, Silja har et godt poeng med genseren. Dersom du velger langermet, sørg for at du får åpnet nok i halsen og kan trekke opp ermene. Jeg får også rimelig fnatt av ting som ikke kan reguleres.

  Er du kald før start kan du ta på deg lue og votter, og kast de til en nøye utvalgt medhjelper langs løypa. Du ser litt snål ut på start med kortbukse og lue, men who cares. Det er ved mål de tar bilder;-)

  SvarSlett
 8. Jeg løp Birken forrige helg (ca 10 grader i lufta) i shorts og singlet :) Før start så noen rart på meg, andre lo. Jeg så ingen andre i samme antrekk som meg. Og: Jeg ble mer enn varm nok ettersom de første meterne av løpet føk avgårde. Flere løpere endte med jakke hengende rundt livet; ikke behagelig antar jeg.

  SvarSlett
 9. Enig i at det er lett å kle for mye på seg, men jeg ser på yr at de melder overskyet, noe vind og 8 grader ved maratonstart. Jeg kommer derfor til å starte med hansker, lue og en tynn vindjakke. Det gir muligheter til å regulere temperaturen underveis. Jeg ender sannsynligvis opp med å ta av lua nokså med en gang starten har gått, og avslutter forhåpentligvis i kort-kort (forutsatt at jeg klarer å holde farten oppe).

  Jeg løper med drikkebeltet på, men uten flasker i. Det egner seg da fint til å stappe hansker, lue og jakke under slik at jeg får alt med meg uten å bli hemmet.

  SvarSlett
 10. Ja, som jeg skrev Morten - det er adskilig kjøligere ved start av 10 og maraton kl 10 på morgenen. Det er ikke så farlig for oss som bare skal løpe tiern, men maraton-bekledningen blir en liten nøtt tror jeg. Jeg er glad jeg slipper å gruble på det!

  Du nok inne på riktig spor ved å sørge for å ha noe å ta av deg etter hvert som temperaturen stiger. Lykke til Morten!

  Siri er bittelitt misunnelig, men også litt glad for at hun IKKE skal ut på 42,2 km...

  SvarSlett
 11. Enig i kort oppe og nede, men grubler over hvordan jeg skal holde varmen i ventetiden før start, når det ikke er noe nærliggende sted el makker å plassere varmere klær man kan hive av seg rett før start. Hm. Ferskingproblematikk ;-)

  SvarSlett
 12. Ventetiden er alltid litt vanskelig, men antakelig er adrenalinnivået litt høyere enn normalt, slik at du holder varmen også før start:-)

  SvarSlett
 13. Se deg ut en hunk/babe som du kan kikke på, evt. snakke med (hvis du er av den tøffe typen) - så holder du varmnen... ;o)

  SvarSlett
 14. Jeg hadde faktisk tenkt å ta på meg en gammel, hullete genser som egentlig er moden for å kastes. To minutter før start skal den gå vips i en søppeldunk.

  - Men dette er selvfølgelig ikke en løsning for de mer forfengelige!

  SvarSlett
 15. Astrid: jeg bruker samme taktikk som deg når jeg er på ferie (og har begrenset med mulighet til å vaske samt også ønsker å frigjøre litt plass i kofferten til nye innkjøp) og når jeg deltar på løp. Deilig måte å bli kvitt litt gamelt skrot!

  Ellers har jeg alltid NOEN eller NOE i nærheten av start som kan ta vare på oppvarmingstøyet samt det varme tøy som jeg alltid har med til etterpå. For de som løper hel eller halv så er det absolutt å anbefale å plassere noen ute i løypa som man kan dumpe tøy til underveis; send noen ut på sykkel er min anbefaling ;-)))) Silja

  SvarSlett
 16. Haha! Dette innlegget har jeg ikke lest før nå. Flott bilde av meg, det må jeg si.

  Ekstra morsomt med tanke på at jeg løp med jakke også på Oslo maraton. Jaja. Må nok prøve å slutte med det :o)

  SvarSlett
 17. Jeg løp 10 km i fjor, og hadde t-skjorte med løse armer under. Det var helt perfekt!
  Mine løse armer er tynne, nesten tynnere enn t-skjorta, og kostet 20 kr eller deromkring på Ebay. Planen var at jeg bare skulle rulle de ned om det ble for varmt, men det glemte jeg helt underveis. :oP
  På hodet hadde jeg pannebånd. Jeg har en tendens til å fryse på ørene om det er litt kjølig vind, selv om jeg er varm ellers.

  SvarSlett
 18. Løse ermer er nok smart, det samme er en gammel genser e.l. Og, ikke minst det å ha en å slnge noe til etter 1 km :-) Råtriks!

  Bare husk en ting: hvis du fryser, må du løpe kjappere for å få opp varmen. Har du for mye på deg går det saktere;-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar