Pulsklokker

Har du lyst på en ny pulsklokke med GPS, men aner ikke hvilken du skal velge?

Det fins jo så mange typer, og i ulike prisklasser. Ta en titt på denne testen til Dagbladet! Jeg kan røpe at GARMIN Forerunner 310XT er vinneren, jeg syns den er stor som et monster på armen, spesielt på en spinkel kvinnehånd. Men, jeg har bare hørt bra om den i bruk, så som treningsklokke er den sikkert grei til tross for størrelsen altså. Og, det er jo som kjent ikke størrelsen det kommer an på;-) Du kan se flere GARMIN klokker her, noen har nesten normal størrelse!
Selv har jeg pulsklokke uten gps, men med fotsensor. En Polar RS400 som jeg stort sett er fornøyd med! Fotsensor er en litt mindre avansert måte å måle distanse og fart med enn gps, ofte rimeligere også. Du kan lese en test fra i fjor hvor akkurat denne klokken vant. Det er to negative ting med denne;  det ene er selve fotsensoren som må kalibreres, og det andre er dataoverføringen. Kalibreringen er i og for seg enkel å utføre og forstå, men med ulike sko trengs ulike faktorer - og det er  altfor tungvindt å bytte faktor før hver økt når jeg bytter sko (og ikke minst holde rede på de ulike faktorene til hvert skopar). I tillegg er altså dataoverføringen mildt sagt problematisk. Jeg har Nike+ også, og der er overføringen gjort før jeg rekker bytte vindu i nettleseren. Med Polar kan det ta hele kvelden, og det fungerer ikke på Mac. Så, det er mulig at min neste sportsklokke har gps og at den ikke er fra Polar.

Å trene med pulsklokke er nyttig for å vite hvor hardt du trener og for å trene til riktig intensitet i forhold til hva du vil oppnå. Du kan lese mer om dette her på polar sine pulsklokke sider. Grovt sett kan man si at du trener opp makskapasiteten din når du trener med puls på 80% og mer av makspuls, du forbrenner hovedsaklig fett ved lavere % og ligger du under 60% har treningen et restitusjonspreg. All trening er nyttig, men det er også nyttig å variere treningen gjennom uken slik at du ikke trener med samme intensitet på alle øktene dine. Makspulsen din finner du f.eks i en bakketest.


Ved systematisk trening over tid vil du oppleve at hvilepulsen din går ned - hvilepulsen er altså er mål som indikerer formen din, det er ikke makspulsen. Noen av klokkene har tester som måler denne fremgangen, jeg tror alle polarklokkene har det. Men, dette kan du selvsagt utføre selv veldig enkelt uten noen fancy test!

Trener du mye med pulsklokke vil du også lære deg bedre hvor grensene dine går, slik at du kjappere kan korrigere intensiteten på treningen ut i fra ønsket målsetning. Sykdom kan ogås oppdages tidlig, ved at du observerer at pulsen er mye høyere enn normalt, sammenlignet med lignende normaløkter.

 


For helt nye løpere, som er usikre på hvor mye penger de vil legge i puls/treningsklokke, anbefaler jeg varmt Nike+ eller Adidas Mi Coach. Førstnevnte kommer nå også med pulsmåler fra polar. Disse er rimelige i innkjøp, utrolig enkle å bruke og kjapp opplasting til pc/mac. (Jeg har kun prøvd Nike +, men de virker å være "like"). Morsom er den også, fordi du kan delta i utfordringer og sette deg mål - og Nike+ holder kontroll på kilometer og kalorier, fart og det hele. Du kan kjøpe den billigste varianten til 300-350 kr, som dog krever at du allerede har en i-pod. Dobler du prisen kan du heller kjøpe sportsbandet, men da mister du musikken! Jeg vet ikke hvor mye den nye med pulsmåler koster, det kan godt hende den nærmer seg GARMIN og POLAR i pris.

Kommentarer

 1. Ulempen med GPS, er at den trenger et minutt eller mer på å finne satelitter. Dessuten må disse "klokkene" lades. Dessverre har polar sine klokker blitt mindre klokkeaktige med tiden. Min første polar var også et utmerket armbåndsur, liten og komfortabel, helt til den omkom under babysvømming etter bare 8-9 års bruk. De nyere modellene er enten veldig store, eller ubehagelige å ha på. Men de trenger bare nytt batteri en gang i året eller så.

  SvarSlett
 2. Bilde du linker er av en forerunner 305 som føles større og mer klumpete på armen enn 310xt som er mindre og ikke føles så stor og klumpete på armen.

  Kan også nevne at prisene på 310xt i testen er høye, du får 310xt for 2500kr på www.mpx.no

  SvarSlett
 3. Beklager feil bilde! Jeg er ikke så god på disse monsteklokkene;-)

  Jeg kan se om jeg greier å finne riktig bilde... men lover ingenting!

  Kan du fortelle meg hvilken Garmin som er minst og best - altså minimere størrelsen og maksimere produktet i forhold til løping?

  SvarSlett
 4. Den så jo bare enda større ut Espen... ?

  Og Morten, jeg har også hørt det om oppstartstid, spesielt på Polar RS800. Vet ikke om det gjelder alle GPS klokkene?

  SvarSlett
 5. Jeg kjøpte meg en Garmin 305 i sommer på roheim.no til ca 1800 og er veldig fornøyd. Har riktignok ikke funnet helt ut av den enda og benytter meg ikke av alle finessene. Synes 310 virket litt for avansert for en amatør

  SvarSlett
 6. Jeg har Polar RS800 og det stemmer at det av og til kan ta tid før steliten tas inn. Derfor starter jeg alltid GPS'n ca 5-10min før jeg skal i ilden; da er den klar når jeg er klar! Det kan også være vanskelig med dataoverføring til pc, dog her skal det sies at jeg i går kveld (ved en ren tilfeldighet!!) fant en måte å gjøre dette på som min klokke responderte bra på....om dette var et engangstilfelle eller ikke vil jo vise seg :-) Regelen har vært at det enten går superraskt eller så bruker man hele kvelden og banner og sverter...!! Det er sikkert litt smak og behag, pris, bruksområdet/behovet til den enkelte i fohold til funksjoner osv og tilfeldigheter som gjør utslaget for hva man til sist velger. Silja -polartilhenger inntil videre

  SvarSlett
 7. Å si at 310xt virker for avansert kontra 305 blir litt feil, siden 305 og 310 er nesten identiske - bare at 310 er bittelitt mer brukervennelig og sitter bedre på hånden. Ellers er det egentlig små forskjeller utenom dobbel batteri, raskere gps, vanntett vs ikke vanntet og vibering hver km (som er utrolig kult!)

  Altså 305 er en mer knotete klokke enn 310xt.

  Den enkleste og "minste" er Garmin 110 som er nybegynner klokka. Enkel i bruk og gir det enkleste.

  Jeg har selv hatt 2-3 polar klokker og har ingen forhold til merker - jeg vil bare ha det som funker bra. Kommer Polar eller noen andre med noe bedre enn Garmin, så skifter jeg mer enn gjerne. Veldig lite merke lojal. Jeg håper de gjør det så garmin får litt konkurranse og at kanskje prisene presses. Suunto og Polar sine løsninger er utdaterte.

  305 kjennes på armen, 310 kjennes nesten ikke på armen pga den lille endringen med at antennen ikke sitter under klokka.

  110 er nok den minste. 405 har samme størrelse, men denne modellen tror jeg vil bli faset ut da den har store kontruksjonssvakheter.

  For den ultraøkonomise anbefaler jeg 205 man før for under tusen lappen. Den økonomiske 305 man får for 1500kr. For den som synes at utseende er viktig enn funksjoner 110 og for de som vil ha alt en 310xt for 2500kr

  205 er identiske med 305 - bare den har ikke pulsbelte.

  405 finnes i to utgaver, men man bør unngå begge mener jeg.

  110 er helt ny. Virker veldig brukervennlig og er ganske rimelig. 1500kr. Strippet for funksjoner.

  310xt er nesten identisk med 205/305 bare at den har dobbelbatteri, vanntett, viberering, raskere gps og sitter bedre på hånda (virker ikke klumpete)

  Ellers kan man se her:
  http://www.mosjonisten.com/2009/07/28/garmin-forerunner-310xt-vs-305-8km/

  Ellers kan jeg nevne at alle gps klokker (uansett merke) viser avvik i forhold til kontrollmålte løyper. avviket er ikke stort, men greit å vite når man skal kalkulere km tider for å sette pers. 10km viser ofte 10,1km. 21,1km kan fort bli 21,3km osv. Dette er naturlig siden man løper sikksakk og ikke finner optimalt løpsspor. Dessuten kan også det være drop i dekningen, noe jeg så og si aldri har erfart.

  SvarSlett
 8. Siste nummer av KONDIS har også en gjennomgang av alle GPS klokkene. Sjekk der også!

  SvarSlett
 9. Jeg venter på nye klokker jeg!! -forhåpentligvis krymper de litt med tiden. Evt, hvordan funker kokvask? Har d prøvd det Espen eller dere andre med Garmin: Anne Brit, Astrid, Camilla +++

  SvarSlett
 10. Kan du ikke bare feste klokka på skoen da? Du har jo en dings der fra før som sikkert er større enn klokka. =)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar