Les Murakami og løp!

I kveld har jeg vært på Litteraturhuset sammen med blant andre Astrid, Adelheid, Ingalill, Morten og Randi Helen. Hyggelig å treffe likesinnende, og veldig morsomt og interessant å høre om to interessante tema: Løping og Litteratur. Jeg er en lesehest, når jeg ikke står midt i flytt/oppussinghelv. Helt sant. Jeg er på 1001 books lista jeg fikk tips av på Ingalills blogg, men akkurat nå er bøkene i stabler på et roterom, inntil videre. Nok om det.

Det er Murakamifestival, og jeg har selvsagt lest et par av hans bøker, bl.a "What I talk about when I talk about Running" - som ikke akkurat er Murakamihøjdare, men dog, den handler om løpig og litt om livet til en bra forfatter. Man må ikke bli for kravstor heller! Og, jeg syns det ble litt i ovekant mye dissing av Haruki - mannen kunne ikke engang forsvare seg jo. Men, det var mange interessante tema, og ikke minst var innlederen utrolig munnrapp og morsom. Han kunne snakke både på inn- og utpust, og husket navn og årstall som om han var Wikipedia in person. 


Etter den fantastisk morsomme innledningen falt det litt ned, paneldebattet nådde på ingen måte politiske valgdebatter med Carl eller Siv, heldigvis. Det var interessante betraktninger rundt løping og skriving, blant annet fikk vi høre at Vigdis Hjorth begynte å løpe pga samlivsbrudd og vel bare "må" løpe for å holde seg selv i sjakk. Mens Andreas Hompland må løpe for å bli en bedre person for andre. Mål med løping kom selvsagt også opp, og blues. Det er viktig med mål, men en må tenke på at en skal leve godt med de på lengre sikt også:-) 

De diskuterte og disset også det å tenke store tanker under løping. Jeg vet ikke hvordan de fleste har det med dette, men det ER mulig for meg i alle fall. De mente man kun tømte hodet, at det er meditativt, og det er jeg enig i. Løping er godt for sjelen, du stresser ned og kobler ut hverdagsmaset. Men, det er også perfekt og verdifull egentid for å sortere tanker, parkere og lande de. Greie ut i floker som jeg ikke har hatt ro og tid til å ta tak i. Okey, det er kanskje ikke store tanker i verdenssammenheng, men jeg hadde vært innlagt på psykiatrisk for lenge siden om jeg ikke hadde løpekanalen til å greie hverdagen!


Les Murakami og løp!

Kommentarer

 1. Hei der og takk for sist.
  Fin oppsummering fra 'møtet', jeg er enig i at det ble litt mye dissing og jeg likte som sagt boka mye bedre enn panelet.
  - det var jo aldri ment å være noe løpemanual og kanskje er det bare Murakami en tørrpinn som liker å løpe surt i ensomhet - det er jo også lov :-)

  Hyggelig å møte deg og veldig imponert over at du har greid å forfatte en arrangementrapport så kjapt.

  SvarSlett
 2. Høres ut som noe jeg burde vært med på. Dessverre satt jeg i kø tilbake fra NM Tri på Kongsberg igår kveld.

  I forhold til "dissing", tenker jeg at de som var med i panelet kanskje ikke har det helt store forholdet til treningen. Løpeboken til Murakami er helt klart ganske "intern" og jeg tror ikke folk som ikke løper klarer helt å forstå hva det handler om.

  SvarSlett
 3. Jeg syns heller ikke det var en stor bok, hverken som roman eller løpebok. Murakami virket rett og slett ikke motivert for å skrive den.

  De hadde hengt seg helt opp i at han trener 6 miles 6 dager i uka. Jeg husker ikke det som et gjennomgripende treningsgrunnlag, kan f.eks ikke skjønne at det leder han mot hverken maraton eller ultramaraton.

  Ingalill: Veldig hyggelig å hilse på deg irl:-) Ses etter OM!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar