Spørsmål & Svar: Vondt i ankel

En av de nye Camperne sendte spørsmål til Treningscampen etter en lengre løpetur (2 t) med påfølgende smerter i ankelen. Camperen skriver bl.a " På hjemturen kjente jeg allerede da at det gjorde litt vondt i ankelen men jeg brydde meg ikke og løp hele strekningen.

Etter at jeg tok t-banen hjem gjorde det så vondt i ankelen at jeg klarte nesten ikke å labbe hjem fra t-bane stasjonen. Ankelen var vondt både lørdag og søndag. Den er litt bedre i dag (mandag) men jeg klarer fortsatt ikke å gå helt vanlig enda. Jeg har aldri løpt så lenge før, det meste er vel på rundt 1 time, men oftest bare en halv time.

Lurer på om jeg har fått en belastningskade og hva jeg bør gjøre. Jeg har veldig lyst til å begynne å løpe så snart som mulig men er redd det vil bare gjøre det verre. Er det noen øvelser jeg kan gjøre for å hjelpe ankelen min?

Jeg har tidligere forstuet den samme foten 2 ganger men det var kjempe lenge siden. Tenker kanskje at foten ikke er så sterk i utgangspunktet."

 

Her er svaret fra Treningscampens treningsekspert Ragnar:
At det ble vondt kan skyldes at det ble 1 time ekstra, men antakelig har du ligget på grensa for å bli skadet fra før. 1 t ekstra skal ikke alene være nok til å bli skadet uten at du har vært litt svekka fra før. Tidl. forstuvning kan ha litt å si, godt skotøy er viktig når du løper langt og fort, underlagert mellom Sognsvann og Ullevål-seter skal være OK, løp heller på grus/sti enn på asfalt.

Det er lurt å ta det med ro så lenge det er vondt (slik du har gjort). Løp på mykt underlag, roligere og kortere enn vanlig. Så kan du prøve å øke forsiktig opp mot gamle høyder etter ei ukes tid. Beveg ankelleddet ut mot ytterpunktene, ikke tøy kraftig spesielt dersom det gjør vondt å tøye, men beveg forsiktig, Om du blir gåene enda ei uke uten å bli vesentlig bedre kan det være lurt å kontakte fysioterapeut for litt råd.

Det ser ut som du har gjort alt rett hittil, fortsett med det, det lønner seg å "skynde seg langsomt" i slike tilfelle.
 

Lykke til videre!

mvh Ragnar

Kommentarer

  1. Jeg er som ALLTID nysgjerrig og lurer på HVOR i ankelen det gjør vondt? "Ankel" er litt for vagt til at man kan gi veldig konkrete råd...

    Generelt: i "akutt"-fasen lønner det seg å roe ned aktivitetsnivået og hvis det feks skylles en betennelse så lønner det seg å ta helt fri fra aktiviter som fremkaller smerten (her: løping) samt også ta betennelsesdempende medikamenter slik at man får nullstilt systemet.

    Hvis man skjønner at dette ikke er noe som forsvinner av seg selv etter et par dager hvile så er det like godt å undersøke det med en gang så man kan gjøre de rette tingene fra start av; da kommer man som regel lettere fra det. Men som sagt: det er vanskelig å gi helt konkrete råd sånn helt uten videre.... Lykke til!!
    Silja :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar