Hvordan prioritere tid til trening?

Døgnet har 24 timer og uken kun 7 dager...hvordan finne tid og rom for trening?


Jeg prøver å ha en slags fast struktur på det, som likevel er litt fleksibel når programmet blir tettpakket. En treningsuke ser for meg omtrent slik ut:
 • Mandag og/eller fredag: Løpe fra jobb og til barnehagen med joggevogn eller en joggetur på ca 45 min på kvelden.
 • Onsdag: Treningscamp, intervaller
 • Lørdag eller søndag: Langtur 1 time +
Dette krever kun at jeg setter av en fast kveld i uka, og 1 time+ i løpet av helga. Dette greier jeg nesten alltid å gjennomføre, med mindre vi er på helgetur med mye tid i bil/buss/tog eller jeg er syk. Det er veldig viktig at det fins en helt fast økt, ellers vil det i dårlige uker bli ingen trening, og ingen trening en uke har faktisk lett for å bre om seg. Det er også viktig at jeg har litt rom for justering av de to andre øktene, siden ingen uker er like. Blir alle øktene helt låst på tid og sted, er det lett at det blir ingen trening dersom ukesprogrammet ellers er helt crazy bananas.

Generelle råd fra meg er derfor å finne en slags struktur, finne en treningsdate for en eller flere av øktene og forsøke flette inn noe av treningen i det du uansett MÅ gjøre, som f.eks komme seg hjem fra jobb. Hvorfor ikke løpe til jobb en dag, eller hjem? I byen tar det gjerne like lang tid med buss og trikk, enn om du bare kaster deg i løetøyet. Det krever litt planlegging, og den første gangen syns du kanskje det er pesete, men jeg tror du fort skjønner at her er det tid å spare!  En annen ting jeg gjorde mer av før vi fikk barn er morgentrening. Det er også litt hardt i begynnelsen, men det er en kjempegod start på dagen, og du tar med deg godfølelsen gjennom hele dagen på jobb. Dessuten står du fritt til å avtale å treffe venner på kino eller hva det skulle være på kvelden. Morgentrenng er rett og slett kinderegg! Har du ikke fått nok argumenter ennå skal jeg slenge på ett til; trening øker forbrenningen også etter trening, det får du mer igjen for på dagen enn på natten. 


Hvordan finner du tid til trening i en hektisk hverdag? 
-Del dine beste tips:-)

Kommentarer

 1. Fram til i sommer klarte vi rett og slett ikke å trene fordi det gikk i ett til ungene sovnet i 7-8-tiden, og da segnet vi om på sofaen. Så oppdaget vi at treningssentre som Sats og Elixia tilbyr barnepass mens man trener. Da går det an å trene i helgen eller før ungenes leggetid, og ungene synes det er kjempegøy med klatrevegg, ballbasseng og nye lekekamerater. Det var det vi trengte for å komme i gang! Nå har vi blitt glade i å jogge i frisk luft og synes ikke lenger det er så vanskelig å komme oss ut, så vi skal melde oss ut av Sats for å spare de pengene. Men det er gull verdt hvis alternativet er sofaen!

  SvarSlett
 2. Man får jo også mer energi av å trene, men det skal litt til å bryte ut av den onde sirkelen av utmatthet!

  Takk for tips Astrid - og jeg syns det er så stas at dere er campere begge to!!

  SvarSlett
 3. Jeg synes utfordringen ikke nødvendigvis er å finne tid men å finne overskudd til å trene....! "Når nettene blir korte og sykdom setter inn" så synes jeg det er nesten umulig å stable kroppen på bena og dra seg selv i nakkskinnet for å trene. Men, nå skled jeg jo helt skjevt ut fra start av for tema var jo ”hvordan finne tid” og ikke ”hvordan finne overskudd” ;-) Jo, så, altså, løpe til og fra jobb er noe utfordrende av og til men det er helt klart en smart måte å gjøre det på. Jeg derimot, jeg er MYE smartere og lar derfor Tim løpe til og fra jobb slik at jeg kan trene på litt mer gunstige tidspunkt av døgnet. For det er nemlig slik at for meg så er ikke morgentrening og sene kveldsøkter forbundet med ”å ha det gøy” men snarere et resultat av at det er da man har mulighet til å trene, og da blir det mer plikt enn gøy liksom. Og det skal jo være en viss glede forbundet med å trene og hvis all trening blir et slit så vakler jeg fort i troa!! Derfor forsøker jeg å få til flest mulig ”morsomme” økter og minst mulig av disse ”plikt-øktene”.....men nå skled jeg ut igjen!! Når det har knepet som verst så har jeg også noen ganger løpe i arbeidstiden, men jeg vet jo at ikke alle har mulighet til det. MEN, hvis det finnes rom for å trene 1t i uka så anbefaler jeg at man bruker det tilbudet! Og til slutt så må jeg bare si at Tim løper til og fra jobb høyst frivillig altså (fordi jeg leverer og henter i barnehagen)! :-) silja

  SvarSlett
 4. Med full jobb og små barn krever det sin kvinne å prioritere tid til trening. Men en får så mye igjen for det og mer overskudd! Det er supert jenter, stå på! Mine barn er store så nå er det bare min egen ork det står på!

  SvarSlett
 5. Ettersom familien har vokst, har jeg måttet endre strategi kontinuerlig for å få til å trene. En stund løp jeg stort sett bare til/fra jobb. I vinter har jeg trent nokså seint om kvelden selv om det egentlig ikke passer kroppen min så godt. Nå for tiden blir det ofte rett etter at ungene er i seng.

  Et grunnprinsipp er likevel at jeg ved starten av uka har en klar ide om hvilke dager jeg skal trene (for tiden 2 eller 3 dager i uka) og hva jeg skal trene (dvs styrke/kondisjon, intervall eller langkjøring).

  Jeg har en sesongplan som står relativt fast, laget ut fra de konkurransene jeg vil være med på. På detaljnivå som måned/uke gjør jeg stadig endringer, hovedsakelig flytting av økter, men også kutting hvis jeg (eller noen nær meg) trenger en pause.

  SvarSlett
 6. Det krever til tider tøff prioritering å få til trening. Er du så heldig å kunne jobbe hjemmefra en dag i uka er mitt tips å bruke lunsjen til en løpetur. Lunsjmat kan alltids inntas foran PC'en (selv om det antakelig ikke er anbefalt av kostholdseksperter). Spesielt vinterstid er det fint å få løpt på dagtid i stedet for å skulle motivere seg for det i kveldsmørket. Har også hatt veldig stor glede av å ha tredemølle. Da er det liksom ingen unnskyldning...

  SvarSlett
 7. Kjenner meg også igjen her. Har to 6 åringer som krever sitt og trening må avpasses etter familie og unger. Jeg har ikke noe faste tider til trening men jeg prøver å ta meg en løpetur (eller ski/sykkeltur) når det passer i forhold til familie og andre gjøremål. Som oftest blir det til at jeg i likhet med Mort tar meg en tur like etter at ungene er i seng. Alternativet er å slenge seg ned på sofaen, men da er det bedre med en løpetur. :) Vi kan bruke 1 time på jobb til trening i uken, og det blir benyttet. Vi har forøvrig en kjempefin joggeløype rett utenfor kontordøren.

  Ellers gjelder det å benytte anledningen når muligheten byr seg, f. eks når ungene i bursdag, på besøk hos venner etc. Da er jeg rask med å få på meg skoene.

  Der vi bodde før (i Alta) bodde vi slik til at det var greit å sykle til jobb, noe som ofte ble gjort. Nå bor vi i Kongsger og å sykle E134 fra Kongsberg til Notodden med all tungtrafikken er ikke aktuelt. Peer

  SvarSlett
 8. Jeg glemte en viktig faktor om man har barn: BABYJOGGER.

  Ikke noe å tenke på; KJØP!! (Fins brukt på finn.no)

  SvarSlett
 9. Jeg løp noen turer med Sverre i vogna da han var liten. Alle barn er ulike og poden min sluttet å sitte i vogn da han var ca 2år. Problemet nå er derfor, i hovedsak, å få han til å sitte i vogna.....! sånn rent bortsett fra at tanke på å løpe med han i vogna ikke frister meg lenger. Det er god styrketrening å skyve på 25kg men feks til barnehagen (dvs opp til holmenkollen) er rimelig uaktuelt; SÅ sprek er jeg desverre ikke:-) MEN, for de som har barn som liker å sitte i vogn så anbefales løpeturer med vogn!! Silja :-)

  SvarSlett
 10. :-) Poden hadde vognnekt til han passert 7-8 mnd, jeg vet godt hva du snakker om... Nå liker han veldig godt å kjøre vogn, både vanlig og joggevogn i full fart. Det er unektelig god styrketrening i oppoverbakkene.

  Et annet bra aspekt med joggevogn for par hvor begge løper, er at hvis den raskeste løper med vogna vil forskjellene utliknes og man kan faktisk løpe på tur sammen. Slå den:-)

  Siri-Babyjoggerfantast!!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar