Spørsmål: Hva betyr 4:30 fart

En av camperne har meldt seg på til Oslo halvmaraton i september. (Gratulerer med flott mål!!) Hun pløyer nå gjennom treningsprogram på nett etter gode tips til hvordan man kan komme seg gjennom disse 21 kilometerne. I denne letingen kommer man selvsagt over ting man ikke skjønner, og da kommer det mail til treningscampen: "Hva betyr å løpe i tempo 4:30"?

Vanligvis betyr dette å løpe en kilometer på 4 minutt og 30 sekunder. For dere som debuterer på 10 km og halvmaraton i år, og som er ferske i løpingens verden, vil nok et tempo på ca 6:00 være mer i riktig gate - det tilsvarer 10 km per time og ca 2 timer og 6 minutt på halvmaraton. På en tredemølle kan innstillingene være f.eks 5:00 min/km eller 12:00 km/t- hvorav førstnevnte altså er hvor mange minutter du bruker per kilometer og sistenevnte er hvor mange kilometer du løper på en time.  Av og til er det også slik at mølla er innstilt på miles per hour, en mile er 1609 meter om jeg husker rett, da må du løpe ca 6 miles per hour for å holde 5:00 (/12:00  eksemplet over).


Er du interessert i treningsprogram på nett vil jeg anbefale Løplabbets og iforms halvmaratonskole, du finner også noen på Oslo Maraton.

Kommentarer

 1. 6 miles/t * 1,609 km er vel ikke lik 12 km/t?

  snaue 10km/t blir det vel.

  SvarSlett
 2. Ja, det har du visst rett i - jeg har vært litt for kjapp her:-)

  Skal man løpe 12 km/t (5:00 min/km) tilsvarer det ca 7,5 miles i timen.

  De aller fleste møller kan man stille fra miles/hour til km/time - det er litt masete å forholde seg til miles for oss som ikke bruker den måleenheten.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar