Nye sko før løp

Hvorfor maser alle om at man ikke må finne på å løpe med nye sko i en løpskonkurranse? Har du lurt på hvorfor det stadig er et tilbakevendende tema både her på treningscampbloggen og andre løpesteder? 


Det er fordi absolutt alle har gjort denne tabben i større eller mindre grad, en eller annen gang. Og, det gjør vondt. Hvert steg, utallige smertepunkter du aldri har kjent før, du spør deg om du mistet en eske med tegnestifter oppi skoen. Av og til grisevondt i flere dager etterpå. Blå tær, hovne leggmuskler, gnagsår - you name it. Bare tanken på skoene kan gi deg nevroser. Det å putte føttene opp i skoen igjen kan fremkalle de verst tenkelige traumer.


Hvorfor gjør alle denne tabben?
 • Som f.eks Ellen skrev "Nye, kule sko som bare måtte prøves"
 • De gamle er utslitte, og de nye er jo nesten like
 • Tenkte meg ikke om
 • Trodde jeg hadde løpt de inn allerede
 • De nye er finere (Se bilde av Siljas nye!)
 • De nye er lettere og bedre
 • osv osv (bare fyll på folkens)

Så, hva skal til for å løpe inn nye sko slik at man kan bruke de på løp? Hva menes i det hele tatt med "løpe de inn"?
 • Det første som skal til er at skoen mykner litt opp og tilpasses føttene dine, slik at sømmene inni skoen ikke irriterer foten din. Dette gjøres ved å bruke de først på en kortere økt, er det en konkurransesko/lettvekter anbefales å bruke skoene fast på intervalltreningen.  Det er ikke mange turene som skal til, kanskje bare 2-4 stk, før skoen er myknet litt. Da er de "løpt inn", altså at foten og skoen har snakket litt sammen og blitt enige om at den sømmen der kan jeg tåle om jeg får svette litt på den først. Skjønner du? Enkle greier altså! Noen sko bruker man lengre tid på å løpe inn enn andre, hvis de er stivere eller føles mer uvant bør du bruke litt ekstra tid før du legger ut på langtur. 
 • Det andre som skal til er å venne bena og kroppen din til en ny sko som kanskje er lettere og har mindre demping. Dette er gjerne tilfellet når du kjøper sko for konkurranser. Da er det altså ikke selve skoen som strammer og trykker, men sålen som demper annerledes enn kroppen din er vant til. Hvor lang tid du trenger på tilvenning vil være avhengig blant annet av hvor ulik skoen er i forhold til den du vanligvis bruker. Bruk slike sko på intervalløkten og eventuell tempoøkten hvis du har en slik. Da forbinder du skoen med fart, og det trenger du gjerne i konkurranse:-)Kommentarer

 1. Halla! Kule sko ja....hihi. Alt du skriver Siri stemmer så folkens: HØR PÅ SIRI! Jeg kan videre tilføye og bekrefte at selv sko med mye demping kan gi uante og uønskede opplevelser de første gangene man løper i dem. La meg fortelle om min første løpetur med ett av mine andre par nyinnkjøpte KULE Asics sko (Paris maratonnmodellen, bilde av disse ligger også på FB Siri). Jeg testet disse på en 10km løpetur i Paris og først var det vondt under tåballene, så var det vondt på utsiden av kneet, så under kneet, så på innsiden av kneet....så sa beinhinna fra!! Alt dette kan ikke alene skylles nye sko (jeg må nok tilskrive noe skyll til en noe hasardiøs og over-ivrig trening i påska) MEN, poenget er uansett: nye sko MÅ løpes inn!!! Jeg surmula ca de 8 første av 10km og tenke "F...."!!! Men, jeg VET jo at det går seg til så jeg beholdt roen og etter noen turer til så funket skoene (selvsagt!) helt topp!! Valget blir derfor: skal man utsette seg for "å løpe inn" nye sko på et løp?? Svaret tror jeg vi alle vet: NEI!! Silja :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar