Enda mer om sko

Hvor mange sko trenger man? Tja, si det;-) Her er vår lille og beskjedne samling av sko til trening:
Nederst: Gubbens NewBalance og Nike, førstnevnte for vinterføre og sistnevnte for fart
Nest nederst: Mine Nike Zoom og Adidas Trail
Midten: Gubbens Adidas Adistar Salvation mengdetreningssko og mine Adidas Adizero Boston lettvektere for fart og moro
Nest øverst: Pearl Izumi spinningsko, Nike Fly Sister One og gubbens Asics squashsko
Øverst: Adidas gåsko og de nye mengdetreningsskoene mine Adidas Adistar Salvation
Missing: O-skoene mine (de stinker gjørme og er forvist til kjellerboden) samt de nye Sauconyskoene (forvist til ventehylla) for ikke å glemme mine gamle håndballsko og gubbens utallige fotballsko....


Så tilbake til spørsmålet. Hvor mange sko trenger man? Det var Astrid som stilte spørsmålet, og det gjaldt løpesko - beklager avsporingen over her!

Hvor mange sko man trenger avhenger selvsagt av hvor mye man løper, de fleste på nybegynner / mosjonsnivå vil nok greie seg lenge med et par gode mengdetreningssko som har god demping. For å unngå skader bør man ha fått skikkelig hjelp til å finne hvilken sko som passer ens steg og fot, og løpsunderlag. Dette får du på Løplabbet og jeg anbefaler veldig at du får hjelp hos de (og 15% rabatt om du er camper).
Er man litt mer viderekommende kan man ha god nytte av ytterligere ett-to par sko, slik at man har to ulike mengdetreningssko og en litt lettere sko for intervaller og konkurranser.

Astrid lurte også på hvor lenge man kan forvente at løpesko varer. 

Dette er individuelt, men man anslår grovt 1.000 km eller et års tid om du løper 2-3 ganger i uken. Noen lettvektere/konkurransesko kan ha relativt kort holdbarhet, og det påvirkes også av hvor tungt steg man har (og kropp) og på hvilket underlag man løper. Du kan lese mer utfyllende på denne siden hos labbet. Anbefaler også Hanne Lyngstads post: worn out.


Hva enn du gjør i forhold til sko: Ikke kjøp nye sko rett før din maratondebut med tanke på at du skal løp konkurransen i disse! Ei heller bør første tur med nye sko være skikkelig lang, med mindre det er samme modell som føttene dine er godt vant med. Noen får lettere gnagsår enn andre, og er du i kategorien som får lett vabler og blemmer bør du alltid bruke litt ekstra tid på å "løpe inn" nye sko, uansett om det er helt ny type eller bare ny versjon av en du er vant med.

Kommentarer

  1. Takk for dette innlegget! Jammen bra for lommeboka at jeg foreløpig bare er en glad amatør :) Men noen knæsje konkurransesko bør det vel være lov å ønske seg etterhvert...

    SvarSlett
  2. Hehe, du er knapt en amatør... Lettvektere må du snart ha:-)

    Det er forresten ikke mer kostbart å ha to ulike mengdetreningssko, du må jo se totaløkonomien! Og, det er mye bedre for beina å bytte mellom sko.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar