Mål for treningen

I disse tider for gode nyttårsforsett trekker jeg en gammel post opp fra arkivet: "Mål for treningen":

Hvilke mål har du for treningen din? Å bli i bedre form, gå ned noen kilo, løpe raskere, bli sterkere, løpe lengre?

Uansett hvilket mål du har, vil du kunne dra nytte av å konkretisere det og dele opp i noen delmål. Det er også viktig å tenke gjennom hvorfor målet ditt er som det er. Av og til lurer vi oss selv, og det egentlige målet vårt er skjult for oss inntil vi stiller oss selv noen kritiske spørsmål til hva vi egentlig ønsker. Hjelp til å finne ditt egentlige mål, og ikke minst nå det, kan du få av punktene nedenfor.


Et lite eksempel på veien mot målet "Finne tilbake til mitt gamle jeg":
  • Første punkt bør være å sette opp hvor du vil og hva målet betyr. Det kan f.eks være vektmål, klesstørrelsesmål, konkurransemål. De to første målene er tett knyttet sammen - men ikke like: har du mer fett enn muskler sammenlignet med før, vil du kunne være større men veie mindre eller likt som før. Det å komme inn i sin gamle garderobe er antakeligvis et godt mål på begge deler. Det siste målet kan være å gjennomføre en konkurranse på en sluttid bedre eller på samme nivå som ditt gamle jeg gjorde.
  • Når du så har satt opp disse sluttmålene er det på tide å få klarhet i hvor du er nå i forhold til målet, slik at du kan tegne veien til målet. Vi har nå ett hovedmål "Ditt gamle jeg" og 3 kriterier som skal oppfylles (vekt, klesstr og konkurranse). Alle disse 3 kriteriene er lette å måle, og du kan sette opp noen delmål på veien. F.eks første kilo av, første gamle plagg som passer, første konkurranse gjennomføres innen 2 måneder.
  • Nå vet du både hvor du er og hvor du skal - det er ikke verst:-) Du trenger også å vite hvordan du kommer deg dit. Det kan f.eks være gjennom endret kosthold og endrede treningsvaner. Kan du ha som mål å trene 3 ganger per uke? Å kunne løpe 5 km i strekk? Spise fem måltider per dag? Godt med frukt og grønt? Sykle til jobb? Avtale fast treningskveld med venninne, søsken eller kollega?
  • Tilsist, hva ønsker du å ha som belønning for deg selv når du når et delmål og et hovedmål? Her kan man bruke alt fra shopping, ferietur, spesiell gave, teater eller andre opplevelser. Kun du vet hva du verdsetter høyt. Kanskje trenger du sågar ikke annen gevinst enn at du når målet ditt?
Av disse fire punktene er selvsagt alle viktige, men det du kanskje skal fokusere mest på er punkt nr 3, HVORDAN greier du å nå målet ditt. Det må ofte en liten endring til i hverdagen, og det kan koste litt å få det til, spesielt i begynnelsen. Det kan også være en god idé å tenke gjennom hvor viktig det er for en selv å nå målet, det kan hjelpe deg til å prioritere tiden riktig når timeplanen er full og alle gode intensjoner lever farlig.

Konkurransemål på veien er noe jeg har brukt mye selv for å holde motivasjonen oppe. Hvis jeg har meldt meg på en konkurranse vil jeg nødig slurve for mye med kosthold, vekt og trening - det er så voldsomt målbart og synlig det man gjør i konkurranser og vanskelig å skjule at man ikke har trent slik man ønsket. Jeg har også stor glede av å stille opp i løp, slik at det fungerer som motivasjon på to plan; både til å få gjennomført ønsket trening og som en belønning.
Jeg vil anbefale alle å prøve seg i et mosjonsløp; det er ofte veldig god stemning og det er utrolig hvor mange ekstra krefter man får med et startnummer på brystet. Det er ikke så helt galt for selvtilliten heller. Her i byen kan du f.eks være med på Oslo Maraton i slutten av september eller Sentrumsløpet i april.

For ordens skyld, et godt mål kan beskrives slik:
Spesifikt
Målbart
Ambisiøst
Realistisk
Tidsfestet

Målet "å finne sitt gamle jeg" er ikke et SMART mål før du har gjort øvelsen i punkt 1, nemlig å oversette hva målet betyr. Jeg personlig syns ikke tidsavgrensing er det viktigste kriteriet når det kommer til slike helserelaterte mål, som å ta av kilo og trene seg opp. Det bør gjøres i ett rolig tempo, slik at vekten ikke hopper like fort opp igjen eller at man sulter seg for å nå helt urealistisk vektnedgang på kort tid og mister overskudd. Det samme gjelder opptrening, en bratt kurve gir bare skader og trøbbel. Hastverk er lastverk i slike sammenhenger, etter min mening.

Kommentarer

  1. Bra, bra! Trener man ekstra hjelp til sitt mål, kan www.gympartner.no være et bra alternativ!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar