Hvor viktig er kjøtt i kostholdet for den som trener?

Astrid spør: Hvor viktig er det å spise kjøtt når man trener en del? Kan man f.eks. like gjerne spise wok med kun grønnsaker ? Hva med bønner eller fisk? Har også hørt at man bør holde seg unna fisk før konkurranser, da det er tungt fordøyelig. Stemmer det - og hvor lenge i forveien bør man i så fall holde seg unna det?

Lisa svarer: Prinsipielt så er det ikke noe problem å ha et helt vegetarisk kosthold når man trener en god del så lenge man ikke spiser for lite mat. Når jeg skriver om vegetarisk kosthold så mener jeg at man bare kutter ut kjøtt, men ikke fisk eller andre animalske produkter som melkeprodukter eller egg. Det finnes til og med dokumentasjon på at et vegetarisk kosthold blant idrettsutøvere som driver med utholdenhetstrening kan ha positiv effekt siden vegetarier har et høyere inntak av karbohydrater og antioksidanter. Når man driver veldig mye med styrketrening må man passe seg for å få i seg nok og riktig protein gjennom kosten.

Det som kan være en utfordring er jern, sink og vitamin b 12. Jern fordi kjøttet inneholder den best tilgjengelige jernformen. Sink fordi et høyt inntak av kornprodukter også inneholder mye fytinsyre som kan redusere opptak av sink i tarmen. Vitamin B 12 er kun i animaliske produkter (og alger). Men det finnes noen enkle tipps for å øke inntaket av disse næringsstoffene gjennom kosten: Drikk et glass jus til kornprodukter – Vitamin C i juicen øker jernopptaket. Varier gjerne ulike type kornarter som f eks bygg, hvete og rug. Ikke drikk te til måltider – det har motsatt effekt på opptaket. Nøtter og fisk inneholder også en god del sink. Når det gjelder Vitamin B 12 så er det ikke noe problem å dekke dagsbehovet med hjelp av melk (skummet melk inneholder like mange næringsstoffer som hel melk), yoghurt, ost, egg eller fisk.

Når det gjelder ditt andre spørsmål så er det lurt å unngå matvarer med mye fett før trening/konkurranse. De ligger for tungt i magen. Jeg ser ikke noe problem i å spise hvit fisk, som er magrere enn laks eller ørret, før treningen.

2-3 timer før konkurransen gjør det seg godt med kornblanding med lettmelk eller grove brødskiver med lettost eller egg som pålegg (de som ikke er vegetarier kan gjerne velge magert pålegg som kalkun). 1 time før konkurransen anbefaler jeg smoothie eller frukt med lettyoghurt.

Kommentarer

 1. Jeg vil bare bekrefte at det går helt fin an å leve uten kjøtt og samtidig trene en del, det har jeg gjort de siste 25 årene. Har heller ikke problemer verken med jern, blodprosent eller B12. Spiser mye fisk, ost og joghurt, men drikker ikke melk. Holder meg frisk og sunn på denne dietten.

  SvarSlett
 2. Jeg vil legge til noe som i alle fall jeg syns er viktig før konkurranser, og det er å spise noe du vet fungerer for deg og din mage! Gode råd er verdiløse om magen din reagerer negativt på det. Jeg sverger til havregrøt med melk, men for mange kan melk være bare trøbbel. Så, prøv deg frem, finn din lykkeformel.

  Måltidet før konkurranse er ikke tidspunktet for ekspriment!

  SvarSlett
 3. Tusen takk for veldig godt og utfyllende svar!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar