Beinhinnebetennelse

(Les gjerne denne først, som er om løpeskader generelt) Dette er dessverre den skaden jeg kjenner best til. Jeg vet godt hvordan man lett kommer i kontakt med denne, og teoretisk hvordan man blir kvitt den. Teori og praksis er dog ikke alltid like lett å kombinere...

Problemene oppstår som følge av flere ting, gjerne i kombinasjon:
 • Mye asfalt eller tredemølle som løpeunderlag
 • Feil sko (eller gamle, utslitte sko)
 • For sterk stigning i antall kilometer per uke over en viss periode
Smerter i leggene, frampå selve leggbenet. Det verker i leggen og er veldig ubehagelig å løpe med. Kan kjenne flere små kuler langs med benet. Graden av alvorlighet henger godt sammen med hvor vondt det gjør, og hva som gjør vondt. Det er viktig å ta disse symptomene på alvor tidlig, og det er kanskje her teori og praksis så lett går hver til sitt.

For å bli kvitt problemene bør en trappe ned på løpingen (alvorlighetsgraden av skaden bestemmer hvor mye du må trappe ned og hvor lenge) og en bør gjøre øvelser som styrker muskler og sener i leggen. Den berømte "tå-hev" er en klassiker, som fungerer. En kan også behandle skaden med skiftvis varme- & kuldebehandling, for å få fart på blodomløpet. Massassje hjelper på samme måte, men kan være temmelig ubehagelig...

Forebyggende er å skaffe seg gode og riktige løpesko, det gjør man best ved å teste foten hos f.eks løplabbet. De ser på løpesettet ditt om du over- eller underpronerer (evt normalpronerer), det vanligste er å overpronere - og det fins mange ulike sko som hjelper foten din til å lande riktigere. Videre; gjør tå-hev i trappen eller når du pusser tenner. I tillegg har det hjulpet meg å holde leggene varme, med f.eks ekstra lag med klær (leggiser ala Jane Fonda!) Forøvrig er det heller ingen dårlig idé å gjøre tøying til en fast del av trening;-)

Håper du aldri stifter bekjentskap til denne, da den er svært tilbakevendene av seg!

Kommentarer

 1. Fin post :) Tøyer du etter trening?

  SvarSlett
 2. Tøye?? Jeg??

  Nei, det er fryktelig sjeldent altså:-(


  Men, jeg kan vise deg en fin øvelse i morgen på Campen! Minnmeg på det...

  SvarSlett
 3. Har en følelse av at det er få som tøyer, ja. Blir så forvirret av at noen sier det er bra og andre dårlig...

  Régis får gå på campen i kveld, siden han er i slaget og jeg bør stå over - men jeg kommer på lørdag hvis det blir langtur da.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar