Løperkne

Les gjerne den generelle posten "om løpeskader" før du leser denne.

Informasjonen om løperkne er hentet fra boken "Alt om løping" av Amby Burfoot, som kan anbefales på det aller varmeste! Du vil kunne finne mye,mye mer i andre bøker og artikler på nett. Det finns andre kneproblemer i tillegg til det som kalles løperkne, det skal jeg skrive mer om i en annen post...litt senere.


Symptomer på løperkne: Smerte som oppstår etter noen kilometer med løping, og som forsvinner når du stanser. (Med mindre du har hatt det så lenge at problemet er "alvorlig") Smertene sitter utenpå kneet der iliotibialbåndet (leddbånd langs yttersiden av låret) gnisser mot det store lårbeinet. Overpronering og feil sko kan være årsaken til disse problemene, men også for mye trening i bakker. Det anbefales å kutte ned på fartstrening og spesielt løp i nedoverbakker. Båndet bør strekkes daglig, da du trenger mer fleksibilitet i båndet for å bli kvitt problemet. Nedising av kneet etter løping kan redusere smertene, det samme kan massasje.

For å sjekke om du overpronerer anbefaler jeg en tur til løplabbet - så finner de riktige sko for din fot og ditt løpesett. Link til løplabbets side finner du til høyre i menyen her, de har butikker i de største byene. Prisen på løpesko hos løplabbet er ikke høyere enn hos de andre sportsbutikkene, men hjelpen er kvalifisert og du går derifra med sko som passer for deg.


Utstrekking av iliotibialbåndet: Stå med høyre ben i kryss bak det venstre og len venstre hånd mot en vegg. (Føttene skal stå ganske tett inntil hverandre). Len deg over mot venstre ben og skyv høyre hofte ut mot høyre. Høyre fot skal stå støtt og være utstrakt mens du nå bøyer i venstre kne. Du skal kjenne strekken i høyre hofte og nedover på utsiden av høyre ben. Det er fint å ta denne strekken etter trening når du er varm - men strekker du forsiktig kan du ta denne daglig også når du ikke har trent.

Anbefalt alternativ trening er svømming, roing og sykling, unngå trapper ned - selv når du går.

Kommentarer